TERAPIA PRIN CULTURĂ: Istoria iubirii

"Să citeşti rămâne singurul lucru care te lasă să pătrunzi în mintea altcuiva."(Nicole Krauss)


Nicole Krauss este o scriitoare americană născută în 1974, cu cărți traduse în peste 35 de limbi. În anul 2010 The New Yorker o pune pe lista celor mai buni 20 de scriitori sub 40 de ani.
În anul 2005 a publicat Istoria iubirii care a devenit rapid bestseller internațional.
Eu am citit cartea plecând de la un interviu al scriitoarei reprodus pe youtube. Mi s-a părut o personalitate interesantă, puțin parcă ruptă din contextul zilelor noastre, cu pauze de reflecţie între răspunsuri, cu voce calmă și limbaj poetic. 
Un limbaj care se regăsește în cărțile sale care, mai toate, tratează o temă fascinantă pentru autoare: pierderea. Pierderea memoriei in romanul Un bărbat intră în cameră, pierderea unei cărți în Istoria iubirii, a unui birou în Marea casă.
Pierderi care duc, într-un fel sau altul, la regăsiri. Nicole Krauss povestește despre iluzii care creează emoții, despre singurătate și anonimat și, mai ales, despre iubire. Povestește cu cadența și sensibilitatea unei experiențe literare legate și de poezie. 

Când am citit știrea că Istoria iubirii va deveni film am fost un pic dezamăgită. Aveam senzația ca cititor ca voi pierde ceva. Că povestea se va dilua, personajele vor deveni rigide, că altcineva va lua locul autoarei și va spune o altfel de poveste.
Dar, surpriză! Acel cineva era și el un extraordinar povestitor. Al marelui ecran. Radu Mihăileanu. Dacă nu îl știți decât ca autor al filmului Trenul vieții, trebuie neapărat sa vedeți Concertul, Izvorul femeilor și, mai ales, Traiește! (titlu original Va, vis et deviens). Povești pline de har despre destin, supraviețuire, revoltă, emancipare, dragoste.
Mai ales despre dragoste.
Căci, pentru Radu Mihăileanu, pasionatul de  călătorii, fiecare film este o șansa de a descoperi o altă limbă, o altă cultură.
O șansă pe care ne-o dă și nouă.
Filmul a apărut pe ecrane în 2016 iar in România, cred, în anul succesiv. 
Sunt curioasă să știu dacă și de această dată filmul poartă amprenta autorului său, cunoscut pentru entuziasmul debordant în narațiune și dragostea excesivă pentru  propriile personaje.
Și, fiind vorba despre o carte, dacă regăsim spiritul poveștii de iubire spuse de Nicole Krauss.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...