DE PRIN LUME: Vietnam (2)

PHO sau SUPA VIETNAMEZĂ

Vietnamul are una dintre cele mai variate și seducătoare bucătării din lume. Rețetele sale sunt o combinație delicioasă între arome din timpuri străvechi și obiceiuri și tehnici alimentare din perioada colonială. 
Clima, comerțul, istoria și imigrația au influențat bucătăria vietnameză și, ceea este cu adevărat interesant, este că poți simți în fiecare fel de mâncare prezența popoarelor care au trecut pe aici. 
Deși țara este formată din peste 50 de provincii, există doar trei zone principale din punctul de vedere al climei, culturii și tradiției alimentare.
Partea de nord, mai rece, este influențată de China, vecinul său apropiat, iar alimentația îi reflectă foarte bine clima, diferită de cea a restului țării.
Sudul, cu temperaturi tropicale, pune accent pe salate, supe dulci cu multe ierburi aromate și carne la grătar. Ca sa nu mai vorbim de faimoasa cafea vietnameză cu lapte și gheață cât cuprinde (dar despre asta un capitol aparte, ca merită!).
Zona centrală, cum este și firesc, îmbină armonios cele două stiluri.
Deși ingredientele de bază folosite (sos de pește, orez, zahăr) sunt asemănătoare cu ale vecinilor, Thailanda și Cambodgia, totuși gătitul vietnamez are un stil distinct, rafinat, făcut dintr-o combinație de arome care se recunosc, fiecare în parte și toate împreună. Este o trăsătură, cred, unică în Asia.
Cam toate felurile de mâncare ne satisfac și pe noi, vizitatorii ajunși aici din toată lumea, bucătăria vietnameză fiind una dintre puținele pe gustul tuturor.
Disponibilă la orice oră, ieftină și delicioasă, supa vietnameză este, după părerea mea, felul de mâncare cu care un turist trebuie să își înceapă aventura culinară în Vietnam.
"Pho" este o supă preparată din carne de vită (pho bo) sau pui (pho ga), cu tăiței proaspeți din orez și variate condimente. Se servește într-un castron larg și se porționează, pe loc, în boluri mici din ceramică. Pe tava de prezentare sunt aduse ierburi aromate, lămâie verde și sosuri dulci sau picante. Dintre ierburi, doar mugurii de fasole (bean sprouts) vor fi adăugați în supa aburindă, restul se va mânca ca atare, combinând aroma verdețurilor crude cu supa caldă din carne. 

(Wagyu beef rice noodle soup served with herbs, bean sprouts, lime & chili, Vietnam House Restaurant Saigon)

Acest fel de mâncare este apreciat de vietnamezi și savurat cu poftă  la orice oră din zi, inclusiv la micul dejun. 
De altfel, ei iubesc atât de mult supele încât le pun și în bolul cu orez. Este un obicei unic care îi distinge de ceilalți locuitori ai Asiei.
Vietnamezii folosesc aproape 70 de tipuri de ierburi dintre care coriandrul și menta se regăsesc in foarte multe preparate.
Au mai mult de 30 de tipuri de sosuri, printre care sos de pește, de creveți, de crab, de ouă de crab, de broaște.
Vietnamul este și singura țară care adaugă astfel de sosuri în supe.
În concluzie, când e vorba de supă, toate ingredientele, chiar și cele mai neașteptate, își găsesc rostul lor.
Important este ca în bucătăria restaurantului să fie un Chef precum Luke Nguyen, că restul vine de la sine. 
Și cum supa care mi-a încălzit inima și pentru care am revenit la restaurant și am si pozat-o pentru voi a fost pregătită de el, i-am căutat rețeta.
Am găsit-o aici:  

Dacă e greu de pregătit, nu se găsesc ingredientele sau nu este timp pentru experimente în bucătărie, măcar vom ști ce să cerem într-un restaurant vietnamez.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Martor

  Zilele trecute am revãzut filmul "Shall We Dance?" . Producție 2004.  Deja vechi.  Douãzeci de ani!  Ce repede trece timpul... V...