TERAPIA PRIN CULTURĂ: Joanne Harris sau gustul ciocolatei fondante


sursa: pinguin.co.uk
Joanne Harris s-a născut la Barnsley în Yorkshire, din tată englez și mamă franceză. Părinții ei au fost amândoi cadre universitare, predând limbi moderne și literatură la o școală locală.
Prima ei limbă a fost franceza și asta a provocat deseori conflicte în familie, partea engleză nevorbind franceza, după cum nici familia  franceză nu cunoștea engleza. Dar ambele ramuri aveau folclorul și poveștile lor, femei puternice și protagoniste ale propriilor vieți.

Harris a început să scrie la o vârstă fragedă. Ea a fost puternic influențată de povestirile fraților Grimm și de lucrările lui Charles Perrault, precum și de folclorul local și de mitologia norvegiană.
A absolvit St. Catherine’s College din Cambridge, unde a studiat franceza și germana medievală și modernă. Până în anul 1999 a predat limba franceză în școli din Leeds.
A debutat în anul 1998 cu Chocolat, primul său mare succes, tradus în toată lumea și ecranizat în 2001.
Au urmat apoi, Vin de mure, Cinci sferturi de portocală, Sfinții nebuni, Pantofii de acadea și multe altele.
În plus, a scris împreună cu Fran Warde, câteva cărți cu rețete franțuzești dar și cu delicatese din „Chocolat”.

Joanne Harris este, după mine, precum ciocolata fondantă.

Dulce-amăruie.

Pragmatism englez, imaginație franceză.

Ochii cu sclipiri de amuzament când discută despre aspectul său fizic, ușor pufos, departe de a fi moștenit de la rudele franceze, devin serioși și pătrunzători când vorbește despre bunicul patern miner și despre puterea cuvintelor.
Căci, Joanne Harris crede în puterea imensă a cuvintelor și în adevărul poveștilor chiar atunci când ele nu par adevărate.
Cuvintele pentru ea sunt asemenea unui Lego uriaș, le poți combina, poți construi aproape orice, inclusiv o navă spațială care să te ducă la stele. Cuvintele alcătuiesc străzi, poveștile - bulevarde ale comunicării.

Cartea Chocolat a fost pentru mine, care am văzut mai întâi filmul, o revelație. 
Înțelesesem din interviurile autoarei că nu a fost solicitată la realizarea filmului, că este o ecranizare liberă pe modelul producțiilor hollywoodiene. Iar ea salută succesul filmului și talentul celor doi protagoniști, Juliette Binoche și Johnny Depp.
Un singur regret a încercat-o, acela că lumea va vedea filmul și va spune ca așa a scris ea.
Dar, cu spiritul încărcat de jovialitate și umor, Joanne Harris știe că filmul nu-i aparține, dar cărțile de pe rafturi da. Cărți care continuă să se vândă.
Chocolat este o carte interesantă mai ales prin modul în care a fost structurată, cu două puncte de vedere. Asta pentru că în viață nu există numai alb și negru, ci și gri. Mai ales gri. Tocmai din acest motiv, două puncte de vedere fac o imagine completă.
Apoi alegerea cuvintelor, descrierile cu ochi critic, frazele aproape vizuale.
Povestea se desfășoară cu misterul și exotismul unor detalii pe care a încercat și filmul să le surprindă. Dar accentul este pus pe toleranță, pe acceptarea diversității și formarea unei culturi comune. Mai puțin pe o poveste de dragoste așa cum a făcut filmul.

Și atunci cum rămâne cu iubirea?
Rămâne prin calitatea unei scrieri care transmite iubire pentru aproapele tău, fie el un timid, un ciudat sau un neadaptat.
Îți trezește emoții neștiute,  te face să disperi cu eroina dar să și lupți cu ea, îți dă energie și bucurie.
Bucuria lucrurilor mărunte.
Precum ciocolata. Dulce-amăruie.

Un comentariu:

Gata

Cine nu-i gata îl iau cu lopata , încheiam când eram mici numãrãtoarea la de-a v-ați ascunselea.  Așa e și cu viața. Ești, nu ești gata, te ...