DE PRIN LUME: Vietnam (1)

- Arte Frumoase în Saigon -

Astăzi am vrut să vizitez unul dintre muzeele orașului și, fiind însoțită de fetița mea care este în vacanță, am renunțat la istorie și război și am ales ceva potrivit vârstei și preocupărilor ei.
Am mers la Muzeul de Arte Frumoase.

Situat în apropierea pieței Ben Thanh (un loc despre care vă voi povesti pe larg într-un capitol separat), clădirea care găzduiește muzeul a fost inițial conacul domnului Hoa, un chinez extrem de bogat care deținea și alte clădiri importante din oraș. Combinația arhitecturala dintre stilul francez și cel chinezesc, podelele de marmură și camerele spațioase și aerisite, dau vizitatorului senzația că intră în plină perioadă colonială. Și asta ar fi deja suficient pentru a considera locul o capodoperă.
După ce Saigon a devenit Ho Chi Minh și țara s-a reunit, clădirea a fost reformată iar muzeul a fost deschis oficial în anul 1991.
Deși este considerat a nu fi încă destul de spațios și suficient de modern, cele trei aripi ale clădirii găzduiesc exponate foarte interesante aparținând unor importanți artiști vietnamezi, colecții de artă istorică din secolul VII până în secolul XX,  expoziții temporare în colaborare cu artiști străini.
Fie că vorbim de pictura lăcuită a maestrului Nguyen Gia Tri   
de sculpturi în piatră ori lemn
de statui în ceramică
există o emoție unică care ajunge la inima vizitatorului indiferent de epoca pe care o reflectă opera creatorului.
Lumea colorata și contrastantă a acestui oraș cu istorie tumultoasă, a acestei regiuni a Vietnamului cu oameni mândri și creativi, apare în toată splendoarea sa în opere care îți răcoresc sufletul topit un pic de arșița de afară.
Hang Dao Street, oil on canvas, artist Duong Ngoc Son (1973) 

Mimosa Flower, oil on canvas, artist Phan Hoai Phi (1945)
  Water Puppetry, lacquer on wood, artist Le Xuan Chieu (1940)

_____________________________________________________________________
Ho Chi Minh City Museum of Fine Arts
97A Phó Đức Chính, Phường Nguyễn Thái Bìn, Quận 1, Hồ Chí Minh

2 comentarii:

  1. Astept urmatoarele postari despre Vietnam. Sper sa ajung sa vizitez aceasta tara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iată, proaspătă și caldă, o nouă pagină despre Vietnam: Pho sau supa vietnameză. Lectură plăcută! Te aștept.

    RăspundețiȘtergere

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...