DE PRIN LUME: Vietnam (8) - Fito Museum Saigon


Acesta este primul muzeu al medicinei tradiționale din Vietnam. Este un muzeu privat, aparținând companiei Fito Pharma Co.Ltd. 
Așa că la intrare există produse destinate vânzării, multe dintre ele, din păcate, neavând prospecte decât în limba vietnameză. 
Trecând peste aspectul comercial (normal într-o societate de consum), muzeul este bine structurat și îți oferă o imagine clară a ceea ce reprezintă medicina tradițională vietnameză care, deși puternic influențată de medicina chineză, a dezvoltat o structură și anumite practici specifice.
Pe scurt, muzeul este structurat pe 6 etaje, în 18 săli de expoziție, ocupând o suprafață de aproape 600 mp.
Conține peste 3000 de obiecte legate de practicarea medicinei tradiționale vietnameze,



preparate din plante, exemple de materii prime,
ustensile și instrumentar folosit de medici, cărți vechi și documente..


Vietnamul este o țară tropicală, cu umiditate ridicată și ploi abundente. Vegetația este extrem de diversificată, așa cum sunt diversificate și speciile de plante medicinale. Potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent au fost înregistrate peste 1800 de specii de plante medicinale.




În tablourile din colecția Manuscrisul Vietnamului, în 12 pagini și pe o înălțime de 1,6 m, sunt prezentate imaginile a aproape 2000 de plante cu efect terapeutic. 










Într-una dintre săli se găsește "Viet Nam Bach Gia Y" - 100 de medici regali și autori de medicină tradițională vietnameză (sec. XII - XX). Este o sculptură care "descrie" în piatră evoluția medicinei naturiste de la părinții fondatori și până în timpurile moderne.  
Iar dacă ești pasionat până la identificare cu studioșii medicinei alternative (sau doar îți dorești o fotografie-amintire), puțin mai încolo te poți îmbrăca în costumele lor tradiționale.





Poți studia harta punctelor de  reflexoterapie și poți solicita, contra cost, o baie fierbinte la picioare. Săculeții din iută de lângă covata în piatră conțin amestecuri de plante recomandate pentru meridianele corpului, pentru îmbunătățirea circulației sângelui, a metabolismului și întărirea articulațiile și tendoanele.
Medicina tradițională consideră picioarele drept a doua inimă a corpului. De aici importanța localizării precise a punctelor de reflexoterapie, recomandarea masajelor și prepararea, cu răbdare și după un studiu minuțios, al compreselor cu plante.









Dincolo de informațiile medicale și schemele anatomice, liniștea care te înconjoară (chiar și în prezența altor vizitatori), parfumul umed al lemnului care trosnește la fiecare pas, mobilierul cu sertare perfect aliniate și mansarda cu copacul ei verde și timid, te invită la meditație și îți dau aripi gândului.








Începi să imaginezi povești, plasezi personaje în fiecare cameră și creezi intrigi.
sursa: fitomuseum.com.

Iar apoi, te așezi, respiri adânc și uiți de tumultul străzii cu nervozitatea claxoanelor ei.

Rămâi în lumea viselor tale... într-o zi toridă...la Saigon.



















    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trezire

Inaugurazione della strada ferrata Napoli-Portici, 1839  Zilele trecute cãutând o imagine care sã se potriveascã unui text, am dat peste luc...