IMPRESII DE VACANȚÃ: Mici considerații

Una dintre cărțile pe care le-am citit în vara aceasta a fost Clubul scrisorilor secrete de Angeles Donate. O carte despre care vă voi povesti ulterior.
Un personaj m-a impresionat în mod deosebit: un băiat cu o viață dificilă,  pasionat de cărțile de călătorie.
Pasiunea lui m-a pus pe gânduri. Niciodată nu am dat atenția cuvenită acestui gen de literatură. Mi s-a părut insipidă, aproape asemenea ghidurilor de călătorie. 
Dar nu este deloc așa.
sursa: TravelGirls.ro
Cărțile de călătorie vorbesc despre locuri unde nu am ajuns încă sau nu vom ajunge poate niciodată. Vorbesc despre perioade istorice din care nu facem parte dar în care putem trăi un pic. 
Despre India maharajahilor, despre Darwin în Galapagos, despre Rusia țarilor, despre nomazii din Mongolia.
Există chiar o pasiune legată de hărțile geografice.

Ce minunat este să urmărești traseul lui Marco Polo! Într-o epocă în care marinarii mureau pe capete, el a străbătut Armenia, Persia, Afganistan, Japonia, India, Sri Lanka, Asia de Sud-Est și coasta orientală a Africii. Douăzeci și patru de ani și mai mult de douăzeci și patru de mii de kilometri!
Și a povestit tot. Despre palate și împărați, despre praful de pușcã și paste.

sursa: Portugal Travel Guide
Sau Magellan?
Primul european care a călătorit de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific. Cel care a descoperit strâmtoarea care îi poartă numele. Un mare navigator, dar un om nefericit. I-au murit doi fii, a trebuit să reziste deselor revolte ale marinarilor săi și a fost ucis de niște indigeni la capătul pământului.

Ori Livingstone? Povestea fascinantă a unui medic explorator cu inima îngropată la rădăcina unui copac din Africa și corpul în Abația Westminster.

În mod logic gândul m-a dus la filmul românesc care era programat în toate vacanțele școlare:
Toate pânzele sus
La velierul Speranța și căpitanul Anton Lupan (mereu pe urmele prietenului său Pierre Vaillant), la Ismail, Gherasim sau Adnana. 
(click aici: 

Literatură și film de călătorie.

Locuri prin care doar treci, unele în care rămâi un pic iar în altele în care alegi să îți duci viața.
Locuri mai mult sau mai puțin îndepărtate.
De aici naște firesc întrebarea: Cărui loc îi aparține inima noastră?
În plus, există unele locuri mai frumoase decât altele?
Sau pur și simpluUn comentariu:

  1. Indraznesc sa spun... ca poate a calatorii este una dintre cele mai frumoase posibilitati si cred ca a avut un rol important in definirea umanitatii

    RăspundețiȘtergere

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...