STRATEGIA FERICIRII: Inspirã încredere

“Dacă nu ai deloc încredere în tine, ești de două ori învins în cursa vieții. Având încredere în sine, ai câștigat chiar înainte de a începe.” – Cicero

Nimeni nu se naște cu încredere în sine sau dacă există asemenea fericiți, oricum nu o au nelimitată. Încrederea în sine este ceva ce înveți să construiești în această lume modernă, plină de provocări în afaceri, în viața personală și în relațiile sociale. O faci studiindu-te, învățând de la alții sau cu ajutorul specialiștilor și al unei întregi literaturi de dezvoltare personală.
Dar cum se afirmă această încredere, cum se demonstrează într-un interviu de angajare, într-o întâlnire de afaceri sau în orice altă ocazie care impune o prezență sobrie, responsabilă dar în același timp naturală?
Aici intervine limbajul corpului.
sursa foto: Chris voss book
1) Vorbește rar și nu gesticula
Dacă te uiți la mulți intervievați în emisiunile de televiziune vei vedea că au gesturi necontrolate. Unii își răsucesc câte un inel pe deget, își aranjează părul, își ating hainele sau dau din mâini fără măsură. 
Fii calm, reținut. Când te adresezi cuiva stai drept, cu umerii aliniați și bărbia ridicată, privește în ochii interlocutorului, vorbește încet și rar.
Soluția când uiți ce ai de făcut?
Gândește-te la filmele despre Mafie. Oamenii care dețin puterea vorbesc încet, aproape în șoaptă. Comandă, dețin controlul fără a striga sau a gesticula.

Make Me Feel Important, by Robert Gross
2) Fă-l pe celălalt să se simtă important
Ai o gură și două urechi. Ascultă. În loc să turui vrute și nevrute despre tine, pune-i întrebări interlocutorului. "Povestește-mi ceva despre tine". Toți vrem să auzim asta, toți avem în frunte o etichetă invizibilă care spune vreau să mă simt important. Când vezi vreo personalitate a lumii noastre (lider politic, prințesă, actriță etc) discutând cu vreau fermier despre prețul roșiilor sau cu vreo bunică despre rețeta ei de plăcintă cu dovleac, chiar crezi că în acel moment o interesează asta? Și totuși pune întrebări firești, personale și ascultă cu zâmbetul pe buze. Iar asta nu este o prefăcătorie, este un dar. 
Soluția când te trezești vorbind fără măsură? "Am vorbit de-ajuns despre mine. Acum e rândul tău."
Apoi, uită-te la fruntea interlocutorului și imaginează-ți eticheta cu fă-mă să mă simt important.

sursa foto Mindfood
3) Puterea stă în a fi liniștit
Daca te simți sub presiune, lasă umerii în jos spre a induce o stare de relaxare organismului.
Umezește-ți gura. Bea apă. Creierul va percepe mesajul și se va relaxa.
Corectează-ți postura, stăpânește-ti volumul vocii, dă încredere mersului, stabilește un contact vizual constant. Toate duc la inducerea unei stari de liniște care se va oglindi în întreaga conversație și, mai ales, în felul in care vei conduce discuția.
Nu poti face asta în mod natural?
Fă-o în manieră forțată. Pentru moment. Încetul cu încetul va deveni obișnuință. 
Comportamentul de acest tip începe prin a fi ceea ce faci și devine treptat ceea ce ești. 

Un om cu încredere în sine.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...