DE PRIN LUME: Vietnam (6)


Ca phe,
băutura preferată a vietnamezilor


Cafeaua a fost introdusă în Vietnam de către colonialiștii francezi în anul 1857. De atunci face parte din cultura locală, Vietnamul fiind al doilea producător și exportator mondial de cafea, după Brazilia.
Tipul de cafea Robusta reprezintă aproximativ 95% din totalul producției, restul de 5% fiind Arabica. Se dorește ca acest din urmă procent să crească până la 8%.
Deși datele statistice vorbesc de un consum intern de doar 6% din producția Vietnamului (restul merge la export), aici toată lumea dimineața bea cafea! Și nu numai dimineața...
Străzile se parfumează cu mirosul boabelor râșnite iar cine nu are timp să o bea așezat comod pe scaun, o duce cu el în pungă la servici, la facultate sau pe oriunde are treabă. Cafeaua caldă este preferată mai mult de bărbați, în timp ce varianta rece este consumată în egală măsura de ambele sexe.

Dar haideți să aprofundăm acest obicei care ne face pe noi europenii să ne simțim un pic ca acasă. Căci vietnamezii beau cafeaua din aceleași motive ca și noi: pentru trezire, relaxare și taclale.

Procesul de preparare a cafelei vietnameze (ca phe) precum și amestecul folosit îi dau un stil aparte. Cafeaua râșnită grosolan este pusă într-un filtru cu picurător (phin) așezat pe ceașcă. Cantitatea de cafea pentru o porție este măsurată în general cu capacul subțire. Apoi se adaugă apa care curge încetișor, între 3 și 5 minute.
Mulți beau cafeaua cu lapte condensat îndulcit, obicei rămas din timpurile în care nu se găsea lapte proaspăt.
În nordul Vietnamului, acest amestec este denumit ca phe nau (cafea brună), în timp ce în sud se numește ca phe sua (cafea cu lapte).
Apoi există variante în funcție de momentul zilei și de gusturile fiecăruia:

sursa:lonelyplanet

sua chua ca phe (cafea neagră cu iaurt). Incredibil, dar se potrivesc!
 

sursa:lonelyplanetca phe trung (cafea cu ou). Gălbenuș de ou amestecat cu lapte condensat, variantă introdusă în anii ’40 când lipsea laptele proaspăt.sinh to ca phe (smoothie sau shake). În capitala țării, Hanoi, sinh to ca phe chuoi bo (cafea amestecată cu suc de banane și avocado).
În Ho Chi Minh (Saigon) sinh to ca phe sapoche (cafea și sapodilla, un fruct tropical cu un gust similar cremei de ou). Cafeină și vitamine în același timp!

Cel mai important producător de aici, Trung Nguyen, ne învață pas cu pas procesul de preparare al cafelei vietnameze, varianta saigoneză, cea plină cu gheață:

1. Se umple un pahar înalt cu gheață.
2. Se folosește cafea autentică vietnameză.
3. Se pun cam 20 g de cafea măcinată într-un bol mic.

4. Se pun 2 linguri de lapte condensat într-o ceașcă mică de ceai sau cafea.
5. Se fixează filtrul inferior metalic cu ceșcuța metalică deasupra ceștii de ceai sau cafea.
6. Se umple ceașca de metal cu cafea măcinată.
7. Se introduce presa de metal, fix deasupra cafelei, fără a o apăsa în niciun fel. Se adaugă 20 ml de apă fierbinte și se lasă să picure prin filtru.


8. Se adaugă 45 ml apă fiartă.9. Se acoperă cu capacul subțire de metal și se așteaptă până când toată apa trece prin filtru. Aproximativ 5 minute.

10. Se scoate filtrul de cafea din ceașcă.11. Se amestecă bine cu o lingură cafeaua cu laptele condensat.
12. Se toarnă cafeaua peste gheață și ...să ne bucurăm!

Dacă vi se pare prea tare cafeaua vietnameză, nu cereți în niciun caz varianta decofeinizată. O doriți mai slabă, spuneți ca phe bac xiu, adică cafea cu mult lapte condensat. O vreți mai puțin dulce, ca phe den (cafea neagră) sau duong (mai puțin zahăr).

Și, mai ales, nu vă duceți la cafenea nemâncați. Doar cafenelele care fac parte din societăți occidentale (tip Starbucks, Highlands Coffee etc) au în ofertă diverse gustări care mai de care mai apetisante.
Cafenelele vietnameze adevărate, nici gând. Vietnamezii iau întâi masa și  apoi se îndreaptă spre cafenele pentru relaxare.
Acolo, în cel mai bun caz, pot ciuguli hat huong duong (semințe de floarea-soarelui).

Deci, haidem la o cafeluță!2 comentarii:

  1. Extraordinar articolul, Mihaela! Corespunde zicalei: "Omul cat traieste invata!"
    Cat despre cafeaua vietnameza pot spune ca imi vine sa"o mananc" cand ma uit la poze! Cred ca al doilea producator de cafea din lume stie cum sa foloseasca cat mai bine acest dar al naturii!

    RăspundețiȘtergere

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...