DE PRIN LUME: Vietnam (3)


AO DAI sau șarmul vietnamez


În limba vietnameză, ao dai înseamnă rochie lungă. Pentru foarte mulți aceasta a devenit simbolul frumuseții femeii vietnameze. O frumusețe care a început să atragă atenția pe plan internațional în perioada razboiului american din Vietnam. Mulți scriitori și ziaristi au dedicat pagini întregi, pline de sensibilitate, vestimentației traditionale din aceasta parte a lumii.   

Termeni vietnamezi precum “nem“,  “pho“,  “nuoc mam “, ca și “Viet Minh“,  “Viet Cong“ și “Ho Chi Minh Trail“ au început să apară în dicționarele străine. Acum și  “ao dai “ are locul său precis. Dicționarul Webster’s New World College definește “ao dai“ drept costumul tradițional al femeilor vietnameze, alcătuit dintr-o tunică lungă și strâmtă, cu guler înalt, despicată în părțile laterale pînă la nivelul taliei și purtată peste pantaloni lejeri.

"Ao Dai" nu are o istorie precisă. Nu se știe cu exactitate când a fost creat și cum a fost purtat prima dată. Istoricii vietnamezi au remarcat însă un fapt interesant și, anume, că ao dai nu a suferit influența chineză, deși mulți vorbesc despre dinastia Qing cu al său Cheongsam (sau qípáo, în chineza oficială).
Dominația Chinei de o mie de ani se regăsește cu precădere în costumele de la Curte sau în vechile uniforme militare. Dar prezența chineză nu a influențat, se pare, hainele civile ale oamenilor din popor și, prin urmare, nici rochia tradițională din patru fâșii.


Mergând pe firul istoriei, se știe cu precizie că în anul 1744, dinastia Nguyen a cerut ca atât bărbații cât și femeile să poarte pantaloni și fustă și de-abia în 1930 ao dai capătă o formă apropiată versiunii prezente.

Mulți cred că rochia modernă a apărut în nordul țării și este o creație a lui Cat Tuong (un pictor al cărui pseudonim, Le Mur, este tocmai traducerea în franceză al numelui său vietnamez). Absolvent al Colegiului francez de Arte Frumoase din Indochina, el a modificat rochia, prelungind partea de deasupra până la podea,  folosind mai puțin material și reducând numarul de clape. Noua tunică a fost numită tunica Le Mur.
Alții susțin că ar fi apărut în sud (Nam Bo) întrucât regiunea s-a aflat prima sub dominația franceză și a fost colonie în directa administrare a Franței.
Există și teoria conform căreia varianta modernă a tunicii ar fi fost creația unui vietnamez și ar fi apărut pentru prima dată la Paris în 1921.

Oricum ar fi, cert este că ao dai face parte din moștenirea culturală a țării.

Este subiect de film, ca în recenta producție vietnameză din 2017, intitulată “Cô Ba Sài Gòn “ ("The Tailor", în varianta engleză).


Filmul tratează exact confruntarea dintre vechi și nou, dintre tradiție și modern.
(Scenă din film cu actrița
Actress Ngô Thanh Vân (left) stars in the movie.
Read more at http://vietnamnews.vn/life-style/417535/new-film-honours-viet-nams-timeless-ao-dai.html#lTh34yB19rHCFll5.99
Ngô Thanh Vân, în stânga)
Actress Ngô Thanh Vân (left) stars in the movie.
Read more at http://vietnamnews.vn/life-style/417535/new-film-honours-viet-nams-timeless-ao-dai.html#lTh34yB19rHCFll5.99


Simbolului vestimentar vietnamez îi este dedicat muzeul privat aparținând designerului Sy Hoang.
Muzeul, situat într-unul dintre cartierele îndepărtate ale Saigonului, prezintă o colecție fantastică de  "Ao Dai" din diverse perioade, de la cele mai vechi timpuri până la vremea modernă, cu poveștile care le leagă de regi, curteni, artiști. Și, nu în ultimul rând, cu istoria designului vestimentar și procesul complicat de creare a rochiei.


Oricare ar fi evoluția și reformele care i-au definit aspectul actual, ao dai reprezintă un orgoliu național.

Prin forma sa a înlocuit tabuurile confucianiste, care considerau femeia doar parte a comunitații, cu individualismul occidental în care femeia are identitate și este independentă.

Rochia are în prezent doar două clape (în față și în spate), mâneci mai lejere și pantaloni mai comozi decât în variantele precedente.
Femeile o îmbracă la evenimente importante legate de familie, cu ocazia Anului nou vietnamez (TET) și în întâlniri oficiale.
În unele licee și universități din Vietnam ao dai în varianta complet albă, este considerat uniformă școlară pentru eleve și studente.

Și dacă vă plimbați prin centrul Saigonului, scene ca aceste se văd și se fotografiază zilnic:



Frumusețea femeilor din această țară este pusă în valoare de Ao dai, deci este greu să te gândești, la plecarea din Vietnam, la un alt suvenir decât delicata rochie vietnameză, chintesența unei întregi națiuni.

(Bao Tang, Ao Dai Museum)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trezire

Inaugurazione della strada ferrata Napoli-Portici, 1839  Zilele trecute cãutând o imagine care sã se potriveascã unui text, am dat peste luc...