PĂLĂRIA CU POVEȘTI (4): Son Tinh și Thuy Tinh

sursa: sangtaoquangcao

A fost odată ca niciodată un Spirit al Munților, pe nume Son Tinh și un Spirit al Apelor, Thuy Tinh...

Hunh Vuong VI, un rege vietnamez din vremuri îndepărtate, avea o fată foarte frumoasă care ajunsese la vârsta măritișului. Doar că regele nu voia să o dea așa după oricine, adică după un oarece prinț obișnuit.
Se sfătui ce se sfătui cu curtenii săi și, până la urmă, găsi soluția. Scrise o proclamație de căsătorie pe care o trimise cu curieri speciali în toate colțurile țării.
Prinții începură să vină de peste tot, din locurile cele mai îndepărtate, dar niciunul nu fu pe măsura așteptărilor regelui.
Erau toți prinți obișnuiți.
sursa:mamnonlongbien.com
Asta până într-o zi când se prezentară la curte doi tineri frumoși, nobili și tare doritori să obțină mâna fetei.
După ce îi descusu în fel și chip, regele ajunse la concluzia că amândoi erau la fel de distinși, talentați și puternici. Era atât de greu de ales între ei!
Așa că le zise amândurora să plece și primul dintre ei care ar fi venit a doua zi cu un dar de nuntă potrivit ar fi obținut mâna prințesei.
sursa:mamnonlongbien.com
Son Thinh fu primul care sosi cu daruri multe și prețioase: bijuterii din aur, flori, bucate alese și un elefant cu colți de fildeș argintat. Prin urmare, regele hotărî că el este alesul.
Nu apucară să termine de discutat când Thuy Tinh, spiritul apelor, se prezentă și el cu darurile sale: perle, corali, broaște țestoase, creveți și pești. Cadourile sale îi încântară pe toți dar, din păcate, ajunse cu ele prea târziu. Aprig și orgolios, nu vru să accepte înfrângerea și îl provocă pe Son Tinh la o întrecere de forță.
Son Tinh nu luă în considerare provocarea, convins fiind că dreptatea este de partea sa. Ba mai mult, o luă pe prințesă cu el în munți.
sursa soha.vn
Furios, Thuy Tinh ceru apelor să se reverse peste maluri și să înghită pământul. Repede, toate câmpiile sfârșiră sub furtună și marea agitată se dezlănțui cu forță distrugând recoltele și răvășind pământul.

sursa:mamnonlongbien.com
Cu toate acestea, Son Tinh rămase de neclintit. Tot ce îi rămânea de făcut era să ceară munților să se ridice cât mai sus atunci când apele îi inundau.

După zile și săptămâni de încercări nereușite, cu apele care se tot ridicau și loveau pământul, Thuy Tinh trebui în cele din urmă să se recunoască învins și să ordone apelor să se retragă. Sfârșitul musonilor.
Thuy Tinh rămase cu inima frântă, niciodată pe deplin împăcat cu pierderea frumoasei prințese.

Așa că, spune legenda, în fiecare an el se întoarce încercând să se răzbune pe rivalul său și să o cucerească astfel pe prințesa dorită.
sursa: soha.vn

Iar lupta celor două spirite este lupta vânturilor cu ape care biciuiesc fețele țăranilor și le inundă câmpurile de orez.

Explicația musonilor în Vietnam.

Căci, a fost odată ca niciodată un Spirit al Munților, pe nume Son Tinh și un Spirit al Apelor, Thuy Tinh...

Iar eu?

Eu, ca de obicei, am încălecat pe-o șa și v-am spus a patra poveste vietnameză așa...

(prelucrare după Mituri și legende, Vietnam Culture)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...