TERAPIA PRIN SHOPPING: Vietnam, Bến Thành Market - Saigon

Scurt istoric 

Bến Thành Market (în vietnameză, Chợ Bến Thành) este o piață mare în centrul orașului Hồ Chí Minh (asta înseamnă districtul 1). Piața este una dintre primele structuri din Saigon care a supraviețuit în timp, fiind considerată un simbol important al orașului.
La începutul secolului al XVII-lea comerțul se desfășura cu ajutorul vânzătorilor stradali care se strângeau lângă râul Saigon.
Piața a fost înființată formal de puterile coloniale franceze după ce au preluat Gia Định (Cetatea Saigonului) în anul 1859 și s-a numit Les Halles Centrales. Ea a fost distrusă de  incendiu în 1870 și a fost reconstruită ulterior pentru a deveni cea mai mare piață din Saigon. În 1912, piața a fost mutată într-o clădire nouă și a fost numită New Bến Thành Market pentru a o distinge de cea din trecut. Clădirea a fost renovată în 1985.

Prezent (cu comentarii)

Ce se poate găsi aici? Dimineața, aproape orice, de la îmbrăcăminte, pantofi, pungi, bijuterii la obiecte de bucătărie, bacanie, dulciuri și cafea vietnameză grozavă ... toate lucrurile de care are nevoie un saigonez și, nu numai el, pentru viața de zi cu zi. În plus, turiștii pot găsi aici o varietate de obiecte de artizanat local și felurite suveniruri. Deși calitatea bunurilor este destul de bună, prețul este adesea umflat până la două sau trei ori față de cel inițial. Prin urmare, trebuie făcut un tur al pieții pentru a compara ofertele, a vedea unde produsul dorit e mai ieftin și a negocia acolo prețul.
Un alt sfat este să se meargă la cumpărături  înainte de ora 8 dimineața (ceea ce eu nu am reușit niciodată până acum!) pentru "prețul de dimineață", care este puțin mai mic decât cel propus mai târziu. Prețul "răcoros" de la începutul zilei este, ca și în China, un preț cu noroc și atunci tranzacția devine mai ușoara, comerciantul lasă de la el cu speranța că primul client îi va aduce alții.
Tocmeala pe pret, exact ca și la Canton (în China) face parte și aici din tradiție. Ghidurile îți spun că nu e numai vorba de bani, că negocierea face parte din cultura vietnameză, astfel oamenii comunică cu ceilalți, își creează o apropiere și construiesc o relație și, de ce nu, se și distrează. Poate fi privită și așa, dar eu cred că e vorba de bani. Când ai prețuri de 2-3 ori mai mari decât valoarea produsului, negocierea e absolut necesară și ține mai mult de comerț decât de distracție.
Oricum rămâne o experiență interesantă și extrem de bună pentru cei cu talent în negocieri (nu e cazul meu!).
Bến Thành este binecunoscută și ca un loc unde se mănâncă în stil vietnamez. Și când spun asta nu mă refer neapărat la rețete, ci la preparare, amenajare și mirosuri. Există o serie de tarabe în partea de produse alimentare care oferă clienților feluri de mâncare proaspăt făcute. La comandă. Aici se pot gusta nanh xeo, banh cuon, banh beo, cha gio, hu tiu ... Mirosurile amestecate nu sunt însă plăcute dimineața, mai ales dacă ajungeți înainte de ora 8, după cum vi se recomandă. În plus, să nu uităm că și în Vietnam, la fel ca și în China, dimineața se poate mânca orice și atunci mirosul poate fi de ciorbă de pește!
Iar apoi mai este un aspect al pieții. Explorarea unei piețe asiatice este întotdeauna o experiență extravagantă. Ceea ce este interesant aici este că acest loc are, hai să zicem, o viață „dublă”: în timpul zilei piață cu de toate, iar după apus un adevărat centru social.
Seara, începe distracția pentru toți, localnici și turiști. În timp ce toate tarabele din piață sunt închise, se deschid restaurantele de pe trotuarele din jurul pieții. O lume colorată, zgomotoasă, intensă. Unul dintre preparatele recomandate este peștele prăjit. În plus, fructe de mare și multă bere locală la prețuri bune. Un sfat și aici: nu vă căutați loc cât mai înăuntru, ciorchine cu lumea, că veți muri de cald. Dacă mai beți și bere, curge transpirația pe voi ca picăturile de duș.

Poze (ca să vă faceți o părere)Concluzie. Merită! Bến Thành Market este o adevărată atracție a celui mai dinamic oraș din Vietnam. O călătorie la Saigon nu poate fi finalizată fără vizitarea acestui loc.
O vizită pentru a experimenta "adevăratul Vietnam"!
Pe cuvânt de onoare!

Un comentariu:

  1. Excelent articol! Parca am simtit culoarea. diversitatea si intensitatea vietii in Saigon!

    RăspundețiȘtergere

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...