O seară la Operă
Dacă aveți șansa să ajungeți în Ho Chi Minh, cu siguranță vă veți opri să admirați clădirea Operei, arhitectura ei elegantă dominând piațeta traversată de faimosul bulevard Le Loi.
Construit în 1897 de către arhitectul francez Ferret Eugene, cu stilul său flamboyant tipic celei de-a treia Republici franceze, Teatrul municipal al Operei din Saigon este o variantă, în dimensiuni reduse, a Operei din Hanoi (construcție finalizată ulterior). Cei care au călătorit în Franța recunosc imediat asemănările cu Petit Palais și prezența ornamentelor tipic franceze. Dealtfel, la fel ca și în cazul Palatului Reunificării, o parte din decor, balustradele și acoperișul au fost aduse direct din Franța.
Dacă inițial clădirea prevedea 800 de locuri, după restructurarea din 1998, realizată cu ocazia celei de-a 300-a aniversări a orașului Saigon, teatrul rămâne cu o capacitate de numai 500 de locuri. Modernizarea ei este, însă, a fost făcută cu arhitecți și artiști cunoscuți, teatrul fiind dotat cu aparate electrice și sistemele de sunet de ultima generație.Totodată au fost respectate multe dintre caracteristicile arhitecturale și decorative originale, printre care o verandă din piatră, statui din piatră albă la intrare, podele în granit colorat, candelabre, statui de bronz în fața scărilor și arcadele sălilor. O restructurare care a repus în drepturi stilul original din care, în 1943, fusese eliminat o parte din decorul fațadelor, considerat prea încărcat ornamental.
Opera a avut și ea o viață tumultoasă ca multe dintre dintre clădirile Saigonului.
În 1955 clădirea a funcționat ca sediu al Camerei inferioare a Vietnamului de Sud. A trecut prin război, cu daunele de rigoare pentru ca, în anul 1975, după căderea Saigonului, să își reia activitatea artistică.
Ca orice teatru de operă găzduiește spectacole ale artiștilor locali și concerte cu participare internațională.
Unul dintre spectacolele pentru care turiștii rezervă bilete încă din faza organizării călătoriei cu propria agenție de voiaj este A O Show.
Creație a realizatorului vietnamez Tuan Le, un artist plecat în Germania la o vârstă fragedă și cu experientă pe multe scene ale lumii, americane și europene, spectacolul descrie frumusețea fermecătoare și bogăția culturală a vieții rurale în contrast cu urbanizarea continuă și rapidă a națiunii.
Numele dat, "A O", derivă din "Lang Pho", care înseamnă "sat și oraș".
Spectacolul ar putea fi descris ca aparținând tipului de show promovat de Cirque du Soleil. Doar că aici, nu avem scenariu și nu avem poveste.
Sunt surprinse activități și imagini din viața rurală, pe un fond muzical live, cu iluzii optice și dans contemporan, cu multă acrobație și mult bambus.Spectacolul ar putea fi descris ca aparținând tipului de show promovat de Cirque du Soleil. Doar că aici, nu avem scenariu și nu avem poveste.
Un limbaj unic de scenă care surprinde esența culturii fascinante a Vietnamului.
Vă invit să vizionați o scurtă prezentare (un trailer) pe
O vizită la Saigon se poate încheia, deci, cu o seară la Operă!
Superba arhitectura!
RăspundețiȘtergereSunt foarte multe clădiri cu arhitectură încântătoare. Influența franceză îi apropie mult de gusturile și sensibilitățile noastre.
Ștergere