TERAPIA PRIN SHOPPING: China, la cumpărături

Originea centrului comercial este legată de Europa.
Primele exemple de zone publice destinate cumpărăturilor vin din Roma antică, mai exact din forumurile în care erau amplasate piețele de achiziții. 
Unul dintre cele mai vechi centre comerciale este Piața lui Traian, un complex de depozite, magazine și birouri unde romanii se adunau pentru a cumpăra bunuri și a discuta afaceri. Construit între 107 și 110 d.Hr. de către arhitectul preferat al împăratului Traian, Apollodor din Damasc, se crede a fi cel mai vechi centru comercial din lume - un precursor al mall-ului de astăzi.

Cu toată istoria sa, îndelungată, și împărțirea modernă pe categorii (mall de vecinătate, comunitate, tematic, outlet, regional, super regional), un lucru rămâne cert.
În Asia mall-ul este o instituție. Nu ca utilitate, care este cam aceeași din toată lumea (cumpărături, spații de joacă, cinema, restaurante,  aer condiționat gratis pentru zilele călduroase), ci ca dimensiune.
Cele mai mari mall-uri se găsesc în Asia. Mai precis, în China.


New South China Mall din Dongguan este cel mai mare mall din lume. Cu o suprafață de închiriat de 659,612m², el fost deschis în anul 2005, dar a rămas aproape gol timp de 10 ani și astfel a fost inclus în așa-numita categorie de "Mall mort" până la renovarea sa din 2015. Un miliardar din industria de paste chinezești (noodles), Hu Guirong, a pornit și a condus proiectul de reactivare a mall-ului, iar acum controlul se află în mâinile unui grup de fondatori, divizie a Universității din Beijing.
Golden Resources Mall, cu o suprafață de închiriat de  557,419 m² este al doilea ca mărime și se găsește în Beijing.
Asemenea spații au cam peste 1000 de magazine și peste 50.000 de cumpărători pe zi.

Ceea ce este însă interesant din experiența mea de 6 ani în China, este ca acest gen de construcție influențează toata filosofia shopping-ului. Pentru că nu vorbim doar de magazine de lux sau outlet-uri, ci de orice fel de cumpărături.
În Guanghzou (Canton), sudul Chinei, la două ore de tren de Hong-Kong, totul era organizat sub formă de piețe (market) specializate pe articole, mini mall-uri.
Piața de jucării și cadouri- pe 6 etaje

Piața cu articole pentru copii (de la nou-născuți până la adolescenți, etaje specializate pe categorii de vârstă)

Birotică și rechizite


Și, țineți-vă bine, Piața perlelor, un paradis pe mai multe etaje cu perle, pietre de tot felul și toate accesoriile pentru creație și design de bijuterii.

De la acvilă

la dragon
am străbătut ceva drum, nu?
Un comentariu:

  1. Excelenta incursiune in istoria mall-ului! Am trait cu impresia ca SUA este parintele mall-ului.
    Cat despre dimensiunile Chinei, mall-ul cel mai mare din lume ...wow! imens!

    RăspundețiȘtergere

Martor

  Zilele trecute am revãzut filmul "Shall We Dance?" . Producție 2004.  Deja vechi.  Douãzeci de ani!  Ce repede trece timpul... V...