STRATEGIA FERICIRII: Relații sănătoase

Să te sui într-un avion cu nerăbdarea de a ajunge mai repede acasă la cel care te iubește, să te întorci de la servici în fiecare zi știind că cineva te așteaptă, să te trezești dimineața alături de partenerul tău de drum. Într-un singur cuvânt: Iubirea. Cea care dă savoare vieții, o face specială, ne dă un sens în ceea ce visăm și, mai apoi, clădim.
De câte ori însă nu ni se întâmplă să ne auzim prietenii afirmând că sunt incapabili să își afle jumătatea, că au probleme serioase în a găsi iubirea, că nu reușesc să mențină cu cineva o relație de lungă durată.
De câte ori în momente de absolută singurătate, de deșert afectiv,  nu ne-am îndoit și noi de capacitatea proprie de a iubi, de a găsi persoana potrivită și a o păstra (sau a-i rămâne alături).
Astăzi, în această lume examinată cu lupa psihanalizei, terapeuții sufletelor noastre au stabilit trei cauze principale care duc la falimentul relațiilor de iubire:

sursa foto Deliberately Attract Your Soulmate
1). Gravitarea în jurul aceluiași tip de parteneri.
Se manifestă în special la femei, ele sunt cele care caută (mereu și mereu și mereu!) același tip de bărbat. Îmi spunea odată o mai tânără prietenă că, indiferent câți bărbați ar cunoaște într-o anumită ocazie (petrecere, seminar de lucru etc), ea sfârșește prin a-l alege pe cel dintotdeauna: tipul ușor insolent, chiar nepoliticos, bărbatul care prin comportamentul său o plasează întotdeauna undeva mai jos de el. 
De ce? 
Doar știe că va suferi, că nu îi e bine cu un asemenea om? Cum de ajunge tot la el?
Primul lucru pe care trebuie să îl realizăm este că suntem atrași întotdeauna de ceea ce ne este familiar. Impresia că "imediat am fost pe aceeași lungime de undă", o auzim exprimată mai tot timpul. "Am stat de vorbă la un pahar de vin o seară întreagă și îmi părea că îl cunosc de-o viață." Da, pentru că probabil îți amintea de cineva pe care chiar îl cunoști de-o viață. Ar putea fi vorba de tatăl tău și o relație de iubire sănătoasă nu cere să te întâlnești cu el. Există șanse să îl fi idealizat, el neavând ocazia să îți arate că este la rândul lui un om cu defecte și neajunsuri. Iar tu acum cauți aparența, exteriorul, nu ceea ce TU ai nevoie într-o relație.
Concluzia: Există o atracție a familiarității, chiar dacă aceasta este total nepotrivită. Ceea ce noi încercăm să facem este recrearea aceluiași scenariu cu schimbarea sfârșitului. "Cunosc tipul ăsta, de data asta mă voi strădui, știu acum ce să fac ca să mă adore".  
Sfatul: Nu îți pierde timpul încercând să schimbi sfârșitul. Schimbă începutul! Găsește-l pe cel care te iubește de la bun început și lucrurile vor merge mai ușor. 

sursa foto LovePunky
2) Idealizarea iubirii 
"Când mă voi îndrăgosti toată viața mea se va schimba."
În realitate, nu.
Vei continua să ai aceleași probleme la servici, aceleași neînțelegeri cu colegii sau cu șefii. Iubirea nu va rezolva nimic din toate astea. Probabil chiar se vor adăuga altele cum ar fi: lui nu-i plac prietenii mei (sau mie nu îmi plac anumiți amici ai lui), trebuie să ne împărțim sărbătorile între familia lui și a mea etc.
Concluzia: Dacă crezi că îndrăgostindu-te vei rezolva toate problemele, greșești amarnic.
Sfatul: Nu răsuci lucrurile pe toate părțile. Iubirea nu îți va rezolva problemele obișnuite, dar îți va face viața mult mai bună.

sursa foto Bolde
3) Convingerea intimă că nu meriți iubire.
Este aspectul cel mai important și are o influență directă asupra relației pe termen lung.
Dacă te desconsideri, dacă simți în adâncul tău că nu meriți să fii iubit/ã, este foarte puțin probabil să găsești pe cineva care să o facă. Energia negativă, la fel ca și cea pozitivă, acționează ca un magnet. Neîncrederea în tine, în atributele tale, convingerea că nu meriți iubire, te fac să îți strici singur(ă) relațiile în care intri.
"Nu sunt așa grozav", "voi fi norocoasă să întâlnesc pe cineva care să mă iubească așa cum sunt."
Iar când îl întâlnești pe acel cineva, "oare ce a găsit la mine?", "mi-e teamă că într-o zi mă va vedea așa cum sunt", "într-o bună zi va fi dezamăgit de mine", "să plec până nu e prea târziu", "e prea bun pentru mine".
Într-o asemenea relație în care tu singură te desconsideri vei avea nevoie constantă de dovezi de iubire. Iar când nu le vei avea exact așa cum ți le dorești, îți vei îndepărta partenerul și vei spune cu amărăciune: "Știam eu că nu mă iubește cu adevărat".
Concluzia: Îți sabotezi singur(ã) relația, încerci să îi pui capăt cât mai devreme. Respingi iubirea fie pentru că nu trebuie să lupți în fiecare zi pentru ea, fie pentru că ți se pare prea ușor să o ai tocmai tu, pentru că nu ești la înălțime ori cel care îți acordă toată atenția lui o face pentru că în realitate nu te vede așa cum ești, ci vede o mască.  
Sfatul: Pune-te pe primul loc! Poartă-te cu tine cu blândețe și privește-te ca pe o persoană de admirat.
Iubește-te. Dacă te vei iubi, vei deschide o cale energetică a iubirii care îți va aduce ceea ce ai cu adevărat nevoie. 

Ca să te schimbi trebuie să îți conștientizezi problemele. 
Pragmatic, poți alcătui o listă cu comportamente și atitudini obișnuite dar nepotrivite (alerg mereu după iubire, cred că iubirea trebuie câștigată, mă strădui să mă prezint în lumina cea mai bună, lupt în fiecare clipă pentru dragostea sa și așa mai departe). Toate acestea sunt semne că nu te prețuiești suficient și încerci să îți maschezi sensibilitățile în loc să le rezolvi.
Pe o altă listă scrie comportamentele neobișnuite dar potrivite pentru o relație afectivă sănătoasă și de lungă durată (tipul care te sună, bărbatul care îți acordă întreaga atenție, femeia care nu pretinde să plătești tu tot chiar dacă aveți aceleași venituri...).
Iar când ai terminat, schimbă titlurile listelor între ele și începe propria ta SCHIMBARE.
Fă din atitudinea potrivită una obișnuită.
Schimbă-ți rolul pe care l-ai jucat mereu devenind propria-ți victimă, schimbă piesa.
Va fi greu dar vei reuși. Cu perseverență și constanță. Ca atunci când îți pui în fiecare zi lentilele de contact. 

Și încă ceva:
sursa: TC North
Încrederea în sine este foarte sexy!
Nevoia constantă de validare nu este deloc sexy! 
"Cum arăt?"
"M-am îngrășat?" 
"Arăt mai bătrână îmbrăcată așa?", "De ce nu vorbești?", "Nu mă mai iubești?"... No sexy!!!

În concluzie, nu îți pierde timpul încercând să faci pe cineva să se îndrăgostească de tine. Iubirea nu e o luptă. Iubirea vine firesc.
Iar când vine, primește-o cu brațele deschise, cu încredere și siguranță în tine însuți.

Vei schimba întreaga energie a relației tale printr-un comportament normal, firesc, benefic pentru amândoi. 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...