marți, 13 februarie 2018

Dragobete vs. Valentin





Personal, nu am înțeles niciodată de ce una o exclude pe alta sau chiar de multe ori este considerată opusă celeilalte. După voi, este vorba de vreun soi de patriotism? Dacă le serbăm numai pe ale noastre suntem cu adevărat buni, frumoși și deștepți?
Este cumva o nostalgie legată de vârstă? Căci, sinceră să fiu, nu am văzut vreun tânăr din cei care se înghesuie să cumpere tot felul de obiecte, toate în formă de inimioară, să își pună o astfel de problemă.
Ori mai degrabă ne e teamă că ajungem să comercializăm totul?
Dar nu o facem deja? Crăciun, Mărțișor, 8 Martie și altele. Multă publicitate, pachete de oferte, vânzări în rate.
Ce facem atunci? Doar pentru că americanii au dat culoare acestei sărbători și se bucură la venirea ei (nu e nimic rău în asta, cred), o ștergem?
Americanii o serbează cu surle și trâmbițe și nu și-au pus problema că Sfântul Valentin este o sărbătoare importată. Pentru că, în adevăr, aceasta nu le aparține. 

Sfântul Valentin, cunoscut în întreaga lume ca protector al îndrăgostiților, a fost în primul rând un episcop martir care a trăit între anii 175 și 245 d.Hr. S-a născut, a trăit și a fost îngropat în orașul Terni (Italia). A fost ajutorul săracilor, mângâierea văduvelor, îngrijirea orfanilor, alinarea prizonierilor, rugător pentru iertarea păcătoșilor.
Sf. Valentin, care a devenit faimos pentru marea sa caritate și umilință, a fost martirizat la Roma.
Fedele Santini, în colecția sa, povestește despre legendele Sfântului ca ocrotitor al îndrăgostiților. Una dintre acestea, născută în țările anglo-saxone, spune că Valentin avea obiceiul de a oferi tinerilor care treceau prin fața mănăstirii o floare din grădina proprie. În plus îi ocrotea de furia dușmanilor, sfătuia perechile în iubirea lor și părinții în acceptarea alegerilor copiilor.

În zilele noastre, Sfântul Valentin este considerat  protectorul orașului Terni (Umbria) și în fiecare an de 14 februarie sunt organizate pelerinaje la mormântul lui din bazilică și expoziții de flori în onoarea sa.

Și pentru că am vorbit de comerț, se organizează și un târg cu peste 300 de puncte de vânzare.

Să fim iubiți!

3 comentarii:

  1. Minunat articol și informativ. Aș dori să adaug doar că noi oamenii ne place (conștient sau nu) să atragem sau să împrumutăm criterii negative, cu o zi în plus la a dărui dragoste din dragoste nu cred că încurcă la nimeni. Iubire în fiecare zi vă doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, eu nu am auzit de Dragobete înainte să ajungă și la noi Valentine`s Day... iar ”bătălia” asta între sărbători, că una e importată și alta e neaoșă, mi se pare doar un pretext de a ne bate cu pumnii în piept că noi ne respectăm valorile tradiționale. Și scriem asta de pe un telefon made in China :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este. Ne provocăm mici satisfacții în loc de a privi lucrurile în ansamblu și a depune energie pentru ceea ce merită și, mai ales, pentru eliminarea urâțeniei și a răutății din viață.

      Ștergere

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...