miercuri, 21 martie 2018

O simplă bibliotecă...


Când vine vorba de China totul este la altă dimensiune.
Construcții ample, arhitectură modernă (posibil cu arhitecți străini), verticalitate impunătoare, reflexia luminii în sticlă, luciu metalic. Este ceea îmi vine în minte când mă gândesc la țara aceasta cu dimensiuni de continent.
Dar îmi amintesc și altceva: chipuri surâzătoare, ochi veșnic curioși, gesturi precise, voci înalte dar nu agresive. După atâția ani de când am plecat de acolo, încă îmi tresare inima când aud un “wéi, nǐ hǎo” pronunțat pe stradă la celularul lipit de ureche sau văd ochișori migdalați privindu-mă cu uimire din vreun cărucior.
Dar să nu divaghez.
Am citit printre informațiile care circulă pe Facebook una foarte interesantă. S-a deschis la Tianjin cea mai modernă bibliotecă din lume.
Am verificat la sursă și este impresionant ceea ce am descoperit. Biblioteca nu s-a deschis acum, ci în octombrie 2017, dar ineditul rămâne. Să vedeți cum arată!
Se numește Tianjin Binhai Library (în limba chineză: 天津滨海图书馆), se întinde pe cinci niveluri și o suprafață de 33.700 metri pătrați. Rafturile ridicate până la tavan pot conține până la 1,2 milioane de cărți.
În centru are o sferă cu rol de auditorium și capacitate de 110 persoane. Forma acestei sfere care seamănă cu irisul a inspirat porecla bibliotecii: „Ochiul”.
În primul week-end după deschiderea oficială, 10.000 de persoane au stat la coadă ca să intre și să viziteze această creație unică.
Biblioteca este o realizare a firmei de arhitectură MVRDV din Rotterdam, împreună cu un grup de arhitecți din cadrul Institutului de Planificare și Design Urban Tianjin.
Datorită unui program strict impus de administrația locală, construcția a parcurs toate fazele de la desenele preliminare la deschiderea oficială în numai 3 ani. Dacă aș fi pe Facebook, aș pune o fețișoară din aceea mirată!
Ce învățăm noi din asta?
Că  realizarea unui proiect de anvergură se face nu doar cu bani, ci și cu cap.
Că atunci când nu le știi tu pe toate, apelezi la cine știe să facă treaba, planifici lucrările și îi dai termen de predare. Bineînțeles, îi și plătești munca!
Sigur, există și polemici. Cum ajungi la cărțile de pe rafturile superioare, aproape de tavan? Este o bibliotecă funcțională sau e facută pentru turism?
Deocamdată face parte din cele cinci atracții ale Centrului cultural Binhai și zeci de mii de persoane continuă să o viziteze.

Vă invit și pe voi la o vizită virtuală pe: https://www.youtube.com/watch?v=9omlLV5aK3E
Pe voi cei care vă beți dimineața cafeaua cu mine și sunteți atât de mulți! Am citit statistica de accesare și vă mulțumesc!
Poate descoperiți și șmecheria cu cărțile până în tavan și o scrieți aici pe blog la comentarii.
O zi frumoasă!

Un comentariu:

  1. Este impresionanta aceasta constructie ...si mi-a placut mult "uimirea unor ochisori migdalati"!

    RăspundețiȘtergere

Martor

  Zilele trecute am revãzut filmul "Shall We Dance?" . Producție 2004.  Deja vechi.  Douãzeci de ani!  Ce repede trece timpul... V...