30 DECEMBRIE
S-a născut Republica. Revăzând istoria si confruntându-ne cu evenimente niciodată menționate în manualele școlare de altă dată, am înțeles cum s-a născut.
O naștere forțată și chinuită.
Dar am rămas cu ea și ultimul Rege al României a închis un capitol dureros din trecutul nostru.
Însă, pentru mine, 30 Decembrie are o valoare sentimentală aparte. Este ziua de naștere a bunicului meu. Chiar dacă au trecut ani buni de când a plecat la Cer, mi-e dor constant de el.
Un bunic fără păr alb până in ultima clipă a vieții, cu mâini frumoase, mereu curate pentru a putea atinge vioara sa dragă. Un profesor de muzică care își iubea atât de mult elevii încât le spunea părinților adevărul despre talentul muzical, real sau imaginar, al copiilor lor. "Nu de alta, dar se chinuie ei și chinuie și vioara".
Un bunic cu care mergeam înainte de prânz să bem un sirop cu sifon la cofetăria din colț și apoi păstram secretul față de bunica ca să nu se supere că îmi stricam pofta de mâncare.
Un bunic care își lustruia pantofii și își punea paltonul bun când mergea la biserică. Un bunic care redevenea profesor cu corul bisericii, plin de bune intenții dar pe jumătate afon.
"Cei fără voce mai ușurel, vă faceți doar, că nu am venit aici să îl speriem pe Dumnezeu."
La Mulți ani, tataie, oriunde ai fi!
Cred ca cele mai frumoase scrieri sunt cele bazate pe o experienta, sau macar emotie, traita!
RăspundețiȘtergereSentimentele, după părerea mea, pun lumea în mișcare iar emoțiile ne întregesc ca ființe vii! De aceea mi-a plăcut ce a spus Nicolae Grigorescu și am ales cuvintele lui ca motto al blog-ului. Dacă nu porți sentimente înlăuntrul tău, nu poți da suflet povestirii.
ȘtergereCand spui bunic se umple aerul de caldura, dragoste, intelepciune! Ii purtam in suflet pentru totdeauna. Ce amintiri mi-ai trezit!
RăspundețiȘtergereEste atât de interesant cum se decantează amintirile și ne rămân în suflet nu doar cele frumoase dar și o mulțime de amănunte, de mici detalii, pe care le credeam pierdute. Dacă am reuși să privim persoanele în vârstă măcar un pic cum ne priveam bunicii, am trăi cu siguranță într-o societate mult mai respectuoasă, într-o lume cu adevărat mai bună.
Ștergere