luni, 8 ianuarie 2018

Invitație pentru profesori

Alberto Angela este un paleontolog, comunicator științific, scriitor și ziarist italian.
De mulți ani face emisiuni de succes in Rai (Radioteleviziunea italiană), aducând în atenția telespectatorilor istoria antică, arta și cultura italiană, precum și succesele în cercetarea științifică sau în explorarea cosmosului.
Ultimul său proiect este prezentarea în patru episoade a adevăratelor minuni ale Italiei, opere culturale ce fac parte din patrimoniul UNESCO. Un patrimoniu în care, relativ mica peninsulă italiană, are înscrise 53 de situri față de China, o țară cât un continent, care posedă 52.
Numai Sicilia, de exemplu, are același patrimoniu precum Egiptul.
După cum spune Alberto Angela, "când se vorbește despre Raffaello, Michelangelo, Giotto, Da Vinci, se spune doar mari genii ale Renașterii. Și nu este așa. Sunt italieni, exponenți ai Renașterii. Trebuie precizată originea care de multe ori este uitată. Ce ar fi Muzeul Louvre fără arta italiană? Trebuie să o spunem, suntem o națiune mică, foarte mică, cu o enormă greutate în istorie."
Un itinerariu de artă și frumuseți naturale în 15 mii de km, de la sud la nord, trecând prin Agrigento (Valea Templelor), Assisi, Siena, Matera, Alberobello (Puglia), Cerveteri și Milano.

Primul episod, transmis joia trecută pe RAI 1, a ținut în fața ecranelor peste cinci milioane și jumătate de italieni (audiență de 23,8%) și a entuziasmat rețelele de socializare. Iar ceea ce este cu adevărat extraordinar a fost prezența masivă a tinerilor care s-au grăbit să își comenteze impresiile astfel încât ashtag#Meraviglie a fost timp de multe ore pe primul loc în Twitter Trend Italia.

Cum a reușit și cum reușește de fiecare dată? Atunci când face un program intitulat Asta-seară la Florența, ori Povestea secretă a Columnei lui Traian, sau Pompei, numărătoarea inversă ?
E de ajuns să citim titlurile.
Sunt moderne, sunt atractive și ascund o invitație. Invitația de a descoperi și altceva decât ceea ce citim în cărțile de istorie.
Ori pur și simplu, ceva în plus.

Alberto Angela este profesorul pe care tinerii și-l doresc.
Un fel de Indiana Jones.
Fie că vizitează în plină noapte Muzeul Egiptean din Torino, ori se plimbă la Veneția unde pașii i se intersectează cu cei ai lui Carlo Goldoni (interpretat de actorul Giancarlo Giannini), sau comentează cu voce caldă și dicție perfectă reconstituirea computerizată a dezastrului de la Pompei, Alberto Angela se mișcă cu naturalețe prin cadru, emfatizează detaliile și dezvăluie secrete. Cum ar fi, de exemplu, trucurile folosite de Leonardo Da Vinci pentru surâsul Giocondei. Sau faptul ca Mona Lisa nu are nici gene, nici sprâncene. 
Și, fără să ne dăm seama, prinși de ritmul povestirii, învățăm.
Și ne conectăm la internet să studiem izvoarele istorice, să vedem dacă a fost chiar așa. Iar când mai avem un moment liber, citim pe tabletă sau pe telefon.
Tinerii zilelor noastre nu sunt mai ignoranți decât eram noi la vârsta lor. Au nevoie doar de profesori ai zilelor noastre. Deștepți, bine pregătiți (căci numai cineva bine pregătit poate "jongla" cu informațiile), cu minte deschisă, cu dorința de a pune și a se pune în discuție.
Căci, și aici revin la prima mea dragoste literară, nu renunți la Eminescu fiindcă tinerii stau toată ziua pe iPad, ci îl duci pe Eminescu pe tabletă. Și vei descoperi împreună cu elevii, fără exagerări și contorsionări mentale, cât de moderni sunt clasicii noștri.
Si, într-o bună zi vei fi, poate, martor la o discuție ca cea de mai jos.

"Realizați că noi în Italia avem:
- sute de opere de artă
- Alberto Angela
- Alberto Angela care ne explică sutele de opere de artă?
Ce noroc pe noi!" #Meraviglie

   <<Meraviglie - La penisola dei tesori>>
  








3 comentarii:

  1. Excelent! Asa este un profesor pasionat este un mare noroc ..si cred eu chiar la orice varsta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact! La orice vârstă. Vârsta este o dată din buletin, personalitatea, deschiderea către nou, curiozitatea nu au vârstă. Există persoane care se nasc bătrâne și oameni care mor de bătrânețe dar tineri sufletește. Și mai ales importantă e modestia, la orice vârstă. Tot timpul ai ceva de învățat și de la toți. O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Continua seria emisiunilor lui Alberto Angela si succesul lor este mereu acelasi.

    RăspundețiȘtergere

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...