vineri, 2 martie 2018

Rața

Rața are un rol important în tradițiile culinare. În China este faimoasă rața pechineză, un preparat lucios de zici că-i dat cu lac. Pielea crocantă se taie și se porționează pentru a fi înfășurată împreună cu alte verdețuri în mici rulouri din aluat de clătite. Restul cărnii se duce la bucătarie, se amestecă cu legume și se servește apoi pe un platou din ceramică tradițională. Sau cel puțin așa am fost noi serviți în Guangzhou. Rămâne de văzut dacă modul de pregătire era cel original (rața fiind un preparat specific din Beijing, încă din epoca imperială) sau cantonezii, oameni deschiși și sociabili, o adaptaseră la gusturile clienților occidentali.

În bucătăria vietnameză rața are de asemenea un rol important, numai că rața prăjită vietnameză are parcă gustul mai aproape de tradițiile noastre.
Ce să mai spunem de rața pe varză la români?
Unde vreau să ajung?
Știu că sună un pic a umor negru fiindcă am început cu mâncarea dar nu e chiar așa. Era doar o introducere pentru adulți (pofticioși!).

Foarte multe dintre cititoarele mele sunt mămici. Mămicile  trebuie să spună povești iar, când nu pot ține pasul cu cheltuielile gospodăriei și cumpăra la nesfărșit cărți ilustrate, trebuie să inventeze istorioare drăguțe și ușor de imaginat de căpușoarele vesele și curioase care le ascultă.
Lumea asta frumoasă și atât de diferită este plină de legende, tradiții și povestiri. Unele poate ciudate, altele haioase, multe cu tâlc.
Hai să le descoperim împreună. Așa învățăm și noi ce mai au alții prin istoria lor.

Pentru mămicile de acasă dar și din Italia, Austria, Spania, America și din alte colțuri îndepărtate și neașteptate din lumea mare, am creat un nou ciclu:


Lectură plăcută și sper să vă placă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...