luni, 4 iunie 2018

Cu naturalețe


Zilele trecute am întâlnit o serie de persoane. 

Ne-am prezentat, am făcut schimb de opinii si politețuri. Ne-am studiat reciproc pentru a înțelege din ce material suntem făcuți si daca avem ceva în comun spre a ne putea frecventa in viitor.
Una dintre acele persoane pe care le vedeam pentru prima dată s-a apropiat de mine și m-a salutat cu naturalețe. Ca și cum ne cunoșteam. Nu a pus întrebări, nu a făcut nicio remarcă, nu s-a expus nici măcar cu o părere, mai mult sau mai puțin banală, despre vremea din Hochiminh.
M-a salutat, cu aceeași naturalețe, la începutul și la sfârșitul serii. Ca si cum ne cunoșteam de-o viață.
Photo: Flickr user Creative Sustainability

Acest comportament m-a făcut să îmi pun niște întrebări despre relațiile umane. 

Pentru că este luni, vi le pun și vouă celor care mă citiți.

Cum se construiește o relație cu ceilalți? Mulți, timizi sau circumspecți, se apropie în vârful picioarelor, dau târcoale interlocutorului, îl observă și îl măsoară. Nu se expun dar comunică, pun întrebări și răspund la ele, nu judecă dar înmagazinează informația. Încetul cu încetul, construiesc o relație care e menită să dureze poate și o viață. Sunt acei prieteni, chiar și colaboratori la locul de muncă, pe care îi regăsești și după ani de îndepărtare, care nu te uită, pe care nu îi uiți. Oameni care nu te părăsesc, oameni pe care nu îi pierzi.
Ceilalți? Cei care ți se adresează ca și cum deja te-ar cunoaște? Reprezintă cumva o categorie de oameni comozi? Sunt, poate, cei  care nu se obosesc să studieze o persoană, să o înțeleagă astfel încât să cultive relația cu ea și să o aibă aproape? Sau, pur si simplu, este o altă filosofie a relațiilor interpersonale, o alta tehnică de abordare a celuilalt? Pe principiul, daca e sortit să fie, atunci va fi.
sursa: seanpatrickcox.com

Cum se construiește mai bine o relație?

Ca de obicei, haideți să căutăm niște răspunsuri. 
Să apelăm la un specialist. 

Harvey Deutschendorf, expert în inteligență emoțională, orator și autor de cărți și articole pe această temă, vorbește despre 
7 obiceiuri-cheie pentru construirea unor relații trainice:



sursa: medium


1) Să devenim buni ascultători. Toți doresc să fie auziți și înțeleși. Din păcate, puțini dintre noi au fost învățați să devină buni ascultători. Cei mai mulți oameni sunt prea ocupați să se gândească la ce vor ei să spună, în loc să asculte cu adevărat ceea ce are de spus cealaltă persoană.
Soluția: Când observăm că facem acest lucru, să respirăm adânc și să ne corectăm comportamentul. Să începem să ascultăm. Legătura firească, naturală, se realizează întotdeauna cu cel care aude ce i se spune, cu cel care știe să asculte. Toți dorim să petrecem mai mult timp în compania unui bun ascultător.
sursa: ScienceNordic.com
2). Să punem întrebările potrivite. Cel mai bun mod de a le arăta oamenilor că îi ascultăm este de a le demonstra că ÎNȚELEGEM ceea ce ei ne spun. Pentru a face asta, trebuie să “săpăm mai adânc”, să punem întrebări. Repetăm cu propriile noastre cuvinte ceea ce ei ne-au spus,  pentru a ne asigura că ceea ce am auzit are un sens și pentru noi. Ceva de genul: "Ceea ce spui este că....
Când ceilalți simt că încercăm în mod sincer să îi înțelegem, tind să se deschidă și să ne împărtășească mult mai mult din propria viață. Acest lucru aprofundează relația și ne plasează în categoria persoanelor cu care doresc să se întâlnească și să discute.
sursa: Deiric McCann
3). Să acordăm atenție persoanei în totalitatea ei. Avem tendința să îi apreciem pe cei care ne întreabă dacă totul este bine, chiar dacă nu le-am spus că ceva ar fi în neregulă. Ni se acordă atenție și toți vrem asta. Când cineva vorbește, nu trebuie să ne concentrăm doar la ce spune, ci și la cum spune. Importante sunt nu numai cuvintele sau tonul cu care le pronunță, ci și expresia facială și limbajul corpului care le însoțesc. Dacă cuvintele nu se potrivesc cu gesturile, știm că trebuie deschise alte uși pentru a avea o conversație mai profundă, semnificativă, care poate duce la dezvoltarea încrederii și la construirea unei relații cu adevărat puternice.
sursa: Onward Movement
4) Să ne amintim lucrurile importante pentru ceilalți. Nu există sunet mai frumos pentru urechile noastre decât cel al propriului nume. Să ne amintim numele oamenilor este primul pas spre construirea unor relații cu ei, după cum amintirea altor aspecte importante din viața lor continuă acest proces de construcție. Vor să ne spună ceva anume din propria viață? Ei bine, tot ce avem de făcut este să-i ascultăm și să le acordăm atenția cuvenită. Când cineva ne vorbește despre un membru al familiei, despre un eveniment sau un hobby, chipul i se luminează. Este ceva important iar noi nu trebuie să ne amintim totul, ci doar să ne concentrăm pe nume și să reținem informația esențială.
Există persoane care au obiceiul de a nota anumite aspecte importante din viața celor cu care intră în contact, obicei care le dă o acuratețe deosebită în relațiile interpersonale.  
sursa: Mom Psych
5). Să fim coerenți și să ne controlăm emoțiile
Persoanele a căror dispoziție se schimbă de la cald la rece, vor întâmpina dificultăți în relațiile cu ceilalți.  Indiferent de modul în care ne simțim, trebuie să fim capabili să punem deoparte aceste sentimente,  pentru a-i asculta pe cei importanți în viața noastră și a ne angaja în discuții cu ei. Dacă trecem printr-o perioadă în care trăim emoții puternice, care ne împiedică să fim prezenți pe deplin cu cealaltă persoană, este mai bine să o lăsăm pe aceasta să știe ce se întâmplă cu noi, în loc să ne prefacem că o ascultăm. Onestitatea noastră va fi apreciată.
sursa: Tiny Buddha
6). Să fim deschiși cu ceilalți
Cu toții cunoaștem oameni care în primele cinci minute ne spun povestea vieții lor,  neluând în considerare faptul că poate nu ne interesează absolut deloc să o cunoaștem. Pentru a construi relații puternice, trebuie să fim capabili să împărtășim lucrurile importante la momentul potrivit și la un nivel care corespunde profunzimii relației. Cei apți să construiască o relație bună știu să reflecte ca o oglindă emoțiile persoanelor din fața lor. Împărtășirea entuziasmului, a bucuriei, a durerii, a frustrării și a dezamăgirii ne ajută să ne conectăm cu ceilalți.
Când este posibil, putem vorbi despre o situație personală similară cu cea a interlocutorului nostru, tocmai pentru a-i demonstra că ne bazăm pe experiența sa și că îi apreciem sfaturile. Dar, nu trebuie să o facem niciodată dacă prin asta îi depășim sau îi punem într-un con de umbră propria experiență. Acest tip de abordare necesită empatie și sensibilitate fața de sentimentele celuilalt.
sursa: wikiHow
7). Să fim autentici, încrezători și de încredere, pozitivi și distractivi. Oamenii care construiesc relații bune se simt bine în propria piele și caută partea pozitivă în lumea lor. Ei doresc, în mod natural, binele celorlalți și vor să îi vadă reușind. Energia pozitivă a acestor oameni creează o atmosferă în care ne simțim toți bine, toți vrem să fim mereu în preajma lor și dorim să petrecem cât mai mult timp împreună. Acești oameni nu bârfesc pe alții și respectă confidențialitatea destăinuirilor noastre. Fiind încrezători în ei înșiși, nu simt nevoia de a atrage atenția asupra lor. Au întotdeauna timp pentru persoanele importante din viața lor. Învață pe tot parcursul vieții, sunt mereu deschiși și caută toate ocaziile de auto-îmbunătățire a personalității.

Ce părere aveți?
Aceste sfaturi mie, personal, îmi confirmă ideea că pentru a avea ceva deosebit, trebuie să muncești, să te implici, să construiești. Chiar și într-o relație.
Iar persoanele ca cea de ieri (de la care am plecat cu teoria) te lasă ușor să le intri în viață, după cum, tot la fel de ușor, te lasă să pleci.

O zi frumoasă și o melodie bună, despre prietenie.
Așa, ca la început de săptămână...
https://www.youtube.com/watch?v=rzmIiku-gZk





2 comentarii:

Gata

Cine nu-i gata îl iau cu lopata , încheiam când eram mici numãrãtoarea la de-a v-ați ascunselea.  Așa e și cu viața. Ești, nu ești gata, te ...