duminică, 31 martie 2019

Ziua pãcãlelii

sursa: Ziua Veche
Chiar dacă vorbim de ziua de naștere a vreunei personalități sau de ziua internațională a păsărilor, 1 aprilie rămâne pentru întreaga lumea Ziua Păcălelii. O zi memorabilă care pune la încercare ingeniozitatea unora și răbdarea altora. O zi care stârnește râsete și, uneori, creează scurte momente de stânjeneală. 
Originea acestei zile este incertă. Unii studioși o leagă de Roma antică, alții de echinocțiul de primăvară și schimbarea calendarului.
Indiferent când și cum a apărut, Ziua păcălelilor sau a farselor îmbină tradițiile locale cu umorul specific țărilor care o sărbătoresc.

În Anglia, victima unei glume poartă numele de "nebun de aprilie", în Scoția "cuc" sau "prost" iar în Franța și Italia "peste de aprilie".
La români, Ziua păcălelilor s-a împământenit abia în secolul al XIX-lea, deși sașii și șvabii de la noi aveau mai demult o tradiție ca de 1 aprilie să-și facă farse și se păcălească unii pe alții.
Cert este că păcăleala de 1 Aprilie a devenit sport național iar mass-media a intrat în joc cu toate forțele. De-a lungul timpului au existat păcăleli celebre cum ar fi:
În 1957, BBC a difuzat o știre de trei minute în care se spunea că la o fermă din Elveția s-au obținut recolte record de spaghetti și arătau imagini cu paste făinoase recoltate din copaci. Știrea a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantație și de unde ar putea cumpăra puieți.

În 1980, tot BBC a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Informația a revoltat opinia publică britanică, o mulțime de cetățeni protestând față de acea decizie. Au existat și oameni interesați să cumpere bucăți din vechiul Big Ben.

La 1 aprilie 1983, agenția de stiri Associated Press anunța că profesorul de istorie Joseph Boskin de la Universitatea din Boston a reușit să stabilească originea “Zilei bufonului”. El afirma că bufonul Kugel de la curtea Împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce Imperiul Roman la fel de bine ca și stăpânul său.
Acestuia i-a plăcut ideea și i-a permis măscăriciului să se așeze la cârma țării o zi pe an, de 1 aprilie. Bufonul a decretat ca în acea zi să fie acceptate doar lucrurile absurde, dând astfel naștere tradiției păcălelilor. Difuzată de o asemenea agenție, competentă și serioasă, știrea a fost preluată de toată presa americană. Reporterul care-l intervievase pe profesorul Boskin a aflat, odată cu toți cititorii, că a fost păcălit, după ce Universitatea din Boston a dat un comunicat de presă prin care își cerea scuze pentru glumă.

În 1993, primăria oraşului Koln (Germania) le-a făcut o farsă celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că vor fi amendați dacă nu se conformează unei noi legi care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.
Exemplele pot continua și sunt care de care mai haioase.

Sursa: Ziarul de Vrancea
Există și superstiții legate de această zi, cum ar fi:

Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că, altminteri, vei avea ghinion tot anul.
Dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.
Să te căsătorești la 1 aprilie nu este foarte indicat. Bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
Copiii născuți la 1 aprilie trebuie să se ferească de jocurile de noroc care le pot ruina viața.

Indiferent de tradiții și superstiții, această zi este importantă și din alt punct de vedere. Este ziua în care nu ne luăm în serios sau, mai bine zis:
Mark Twain

Vă doresc un început de săptămână ușor și frumos și vă invit la o pagină legată cumva de farsă sau, mai modern spus, de fake news.


TERAPIA PRIN MÂNCARE: Farse...alimentare
(click aici)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...