vineri, 20 decembrie 2019

Valoarea unei semnaturi

Zilele trecute mi-am adus aminte de o carte al cărei autor numea piesele de mobilier cu numele lor de la Ikea. Adică nu spunea "X s-a așezat pe un scaun", ci "X a luat loc pe Stevenson". 
Sau "Y s-a întins pe Smörboll"... care era patul. 
Mi s-a parut genial, chiar dacă nu-mi aduc aminte numele cărții. 
Dar tot am făcut ceva util. Am umblat pe internet să aflu mai multe detalii despre aceste denumiri stranii folosite de compania suedeză.
Un articol apărut în 2015 în Huffington Post, ne dezvăluie schema exactă folosită de companie în atribuirea numelor de produse.
Paturi, dulapuri și mobilier pentru salon: nume de localități norvegiene
Canapele, fotolii, scaune și mese: nume de localități suedeze
Biblioteci: profesii, nume masculine scandinave
Birouri, scaune de birou și scaune pivotante: nume masculine scandinave
Mobilier de grădină: nume de insule scandinave
Covoare: nume de localități daneze
Articole de iluminat: unități de măsură, anotimpuri, luni, zile, termeni marinărești, nume de localități suedeze
Țesături și perdele: nume feminine scandinave
Produse pentru copii: mamifere, păsări și cuvinte descriptive
Accesorii de bucătărie: pești, ciuperci și cuvinte descriptive
Cutii, decorațiuni de perete, fotografii și rame, ceasuri: expresii de argou suedez, nume de localități suedeze
Boluri, vaze, lumânări, suporturi de lumânări: nume de localități suedeze, cuvinte descriptive, condimente, ierburi, fructe.


Nu e așa că e interesant?


Asta e partea noastră de cultură generală în materie de mobilier suedez. 

Care este însă metafora acestei descoperiri?


H&M x Richard Allan
E legată de o achiziție a mea dintr-un magazin H&M din Saigon (tot suedeză și compania asta!). O rochie în alb și negru, ceva mai lunguță și cu modele interesante.
Am descoperit că era "semnată". Pe unele dungi albe era stilizată semnătura unui creator britanic care a definit anii "60 prin vigoare și entuziasm: Richard Allan. Fiica lui, Cate, a readus succesul companiei în 2014 si, ulterior, a semnat o colaborare prețioasă cu brandul suedez de îmbrăcăminte.

Așa că acum am și eu o rochie de marcă. Am intrat în rândul lumii. Când mă întâlnesc cu persoane fițoase care își aleg hainele și accesoriile de tot felul după semnături, sunt în regulă. Sunt în rândul lumii, pot sta cu demnitate alături de fițele societății noastre. Pentru că, indiferent ce mult ai citi, cât de bun ai fi în domeniul tău, respectuos, educat, informat, "aristocrat intelectual" (cum spune Oana Pellea), trebuie să ai cel puțin o semnătură pe tine. Sigur, nu aș fi știut cui îi aparține creația dacă nu aș fi intrat din nou pe net să aflu istoria din spatele țesăturii, poate chiar aș fi crezut că designerul cu pricina e unul dintre cei cu scaunele de la Ikea. Dar acum știu, sunt informată și am rochie semnată. A venit spontan și rima....
sursa: WWT online
Ideea e că sunt mulțumită. Aveam nevoie de o rochie, am ales ce îmi place (model și raport calitate/preț), și o voi îmbrăca ori de câte ori voi avea ocazia. Iar dacă într-una dintre aceste ocazii voi da peste o altă persoană îmbrăcată la fel (căci asta e, după anumite fițe, problema producției în serie), voi zâmbi și voi încerca să îmi fac o nouă prietenă. În fond, avem gusturi vestimentare asemănătoare, nu?
Ce te faci însă când trăiești numai din imagine și cauți obiectele care să te definească numai după renume, mărci și trenduri? Când lași deoparte utilul si bifezi luxul cu orice preț? Când forma contează mai mult decât conținutul iar aparența poleită devine filosofie de viață? Nu știu răspunsul, dar cred că e și aceea o formă de viață stresantă. Să alergi dupa himere... Iar, într-o bună zi, când anii au trecut peste tine ca și peste toți ceilalți, să te trezești că valorezi cât un dulap cu haine.

Nu e nimic rău în a fi modern, nu e nimic diabolic în semnătura de pe o rochie, depinde de tine ce valoare dai acelei semnături!

Un week-end frumos dragilor! (click aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Colțul...

Îmi plac colțurile. Nu sã stau la ele pe coji de nucã sau sã ascult bârfe.(😉) Ci ca o protecție. Biroul meu micuț l-am pus într-un colț, su...