sau <What if>, întrebarea americanã cu care poți începe un discurs motivațional
Dar acum orice început este bun. E de ajuns sã fie un început, adicã sã se termine ce-a fost, sã se schimbe ceva și, mai ales, sã se schimbe în bine. Așa cã cei care cred și se roagã privesc acum cu alți ochi calendarul creștin, dau o altã valoare aceste zile de început de toamnã. Își construiesc singuri trampolina speranței, își scriu cu gânduri tãinuite și temeri secrete propriul discurs motivațional.
Speranța este o valoare creștinã, este un motor ce pune în mișcare imaginația noastrã dându-i sens ascendent și nuanțe pozitive.
Și atunci cum o poți hrãni, cum îi poți întreține focul pentru a te ridica deasupra fricii, pentru a vedea dincolo de nori și furtunã?
Uneori nu e de ajuns sã îți spui cã va fi bine, cã mâine este o altã zi sau ca 2021 va pune capãt izolãrii, bolii, va scurta distanțe, va aduce îmbrãțișãri.
Nu e de ajuns sã te pasionezi de vreun nou hobby sau sã îți propui obiective inedite. Nu e te ajuns sã înveți noi rețete și sã coci pâine la nesfârșit.
Nu, nu e de ajuns nici sã citești discursurile motivaționale ale altora sau sã iei la rând seria de sfaturi psihologice de pe Youtube.
De ce? Pentru cã la un anumit moment în prezentarea cu pricina va interveni un element care nu îți aparține, care te va deconecta de la realitatea ta cotidianã, un aspect, un vis, un obiectiv ce nu te definesc. Pot defini în generalitatea lor o masã, dar nu pot vibra cu tine ca individ. Iar soluția, și ea generalã, nu va rãspunde unei aspirații personale, nu va acoperi acea micã zonã de umbrã care te face unic în propria-ți sensibilitate.
Și atunci?
Scrie-ți propriul discurs motivațional. O poți face. Tehnic, înveți ceva nou. Psihologic, te descoperi. Un discurs de acest tip te poate inspira în viațã, te poate determina sã schimbi ceva în comportament, idealuri sau aspirații. Îți deschide uneori chiar un drum neștiut.
In modul cel mai simplu sunt 5 pași în scrierea unui asemenea discurs (De ce, Ce, Cine, Cum, Acum):1. De ce - Ce-ar fi dacã?
De ce? O întrebare care îți dã imaginea de ansamblu, motivul/cauza pentru care discursul tãu este important. Îți expune problema cu care te confrunți, durerea pe care o simți sau provocarea pe care o întâlnești.
Și ca sã nu rãmânã doar o întrebare pur teoreticã și în mintea ta (cãci, nu uita, este un discurs pe care ți-l faci singur, nu vei avea audiențã), trezește-ți interesul și imaginația cu <Ce-ar fi dacã?>, <Cum ar fi dacã?>. Bineînțeles în sens pozitiv, spre a-ți alimenta imaginația, pentru a deschide mintea cãtre un alt orizont. Ce anume vrei? Ce anume îți dorești cu adevãrat? Iar înauntrul acestor întrebãri poți evidenția obstacolele. Ce anume te impiedicã? Ce îți stã în cale, ce te limiteazã?
2. Care este soluția problemei?
Nu intra în detalii, acestea sunt subiectul rãspunsului la urmãtoarea întrebare. Aici este cadrul general, soluția în linii mari. Dacã vrei, o strategie de branding personal.
3. Cine? Cum TE poți ajuta concret?
Este vorba despre tine. Întâi de toate, ce te face expert? De ce trebuie sã îți asculți logica și sã îți urmarești instinctul?
În al doilea rând, care este povestea ta? Iar aici intervine emoția, o legaturã aproape nevãzutã, dar uneori dureroasã, cu tine însuți. Îți poți spune povestea proprie în variantã lungã sau scurtã și în nuanțele care te fac sã vibrezi. Cãt mai atent, cinstit, fãrã paiete și justificãri. Trebuie sã îți gãsești versiunea care ți se potrivește ca timp, fãrã sã te îndepartezi de la subiect, fãrã sã te plictisești sau sã te psihoanalizezi. 5-10 minute...
4. Cum? Cum poți pune în practicã?
Ce îți oferi? Care este soluția pragmaticã din analiza situației, a cauzelor, a traseului propriei vieții? Care sunt pașii concreți?
5. Acum. Ce poți face acum?
Ce poti face în prezent. Ce poți face cã sã acționezi imediat, sã generezi un rezultat, sã simți o schimbare. Un element, o acțiune care sã te punã deja pe drum, sã simți cã te miști cumva în direcția binelui. Stabilește o acțiune care sã te facã participant la propria-ți schimbare/realizare.
Ceva concret. Poate fi chiar o carte, un curs online, o donație, o conversație cu cineva care te inspirã sau îți dãruiește pozitivitate și speranțã.
Poate fi o rugãciune în plus.
Sau o bârfã în minus.
Cam aceasta ar fi tehnica abordarii. Conținutul punct cu punct îl stabilește fiecare dintre noi.
Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu