sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Încoronarea unui rege

În decursul îndelungatei sale istorii, Franța a cunoscut monarhia absolută, pe cea constituțională, a trecut prin imperiu și a rămas republică.
Relația sa cu regalitatea a fost destul de tumultoasă și eu personal nu am înțeles niciodată ce sentimente nutresc cu adevărat francezii pentru regii lor.
Dar, am înțeles ieri după-amiază la o șuetă cu o amică franțuzoaică (o artistă despre care vă voi povesti pe larg într-un post sau poate chiar o pagină dedicată lumii expat*din Saigon), că există în fiecare familie din Franța un anumit moment în care se încoronează un rege.
Și este tocmai astăzi, în ziua în care Iisus se arată omenirii. O manifestare către lume la ortodocși, prin botezul în apa Iordanului - Boboteaza; o manifestare fizică către neamuri la catolici, prin vizita magilor - Epifania. 
Fie că sunt credincioși sau atei, francezii pregătesc (sau comandă la patiserii) "Galette des Rois".
"Tortul regilor" este, din câte am înțeles eu, o tartă din aluat de foietaj și cremă frangipane pe bază de pudră de migdale. În afara faptului că este foarte gustoasă, după cum a ținut să sublinieze amica mea cu gesturi largi și ochi pofticioși, prăjitura prevede un adevărat ritual.
În primul rând ea se împarte în tot atâtea porții câți meseni sunt, plus una denumită "la parte du bon Dieu" (în cazul în care un străin sau o persoană săracă va bate la ușă în această zi).
Cel mai tânăr membru al familiei se așază sub masă și de acolo decide distribuirea feliilor către ceilalți.
Cel care găsește figurina, ascunsă în tort la prepararea sa, va fi desemnat regele zilei și i se va înmâna o coroană confecționată din carton aurit. Va păstra figurina și coroana timp de un an și va face cinste cu deliciosul desert în anul următor.
Dacă la italieni perioada Crăciunului se încheie cu Befana (bătrâna cu nas coroiat și pălărie de paie, care in noaptea dinspre 5 spre 6 ianuarie trece, călare pe mătură, pe la casele cu copii și le aduce celor cuminți un ciorap plin cu dulciuri și celor neascultători cărbune), la români cu ritualurile legate de Bobotează și Sfântul Ion, la republicanii francezi  (Liberté, égalité, fraternité) se încoronează un Rege.

Deci, Vive le Roi!




un expat=o persoană care lucrează temporar într-o țară cu o cultură diferită de cea în care a crescut.






Un comentariu:

  1. Deci.. un lucru sigur este ca ziua de 6 ianuarie este zi de sarbatoare in lume! Interesant!

    RăspundețiȘtergere

Gusturile nu se discutã

  (lat.) despre gusturi nu se discută – Adagiu scolastic. S-a răspândit ca o justificare a libertății de a avea preferințe personale în dome...