vineri, 2 februarie 2018

Sfârșitul aventurii...

...The End of the Affair este un film din anul 1999 cu Julianne Moore și Ralph Fiennes. Sensibil, răvășitor, romantic.
Vi-l mai amintiți?
Sarah Miles, prinsă într-o căsnicie sterilă, la o petrecere dată de soțul ei, se îndrăgostește fulgerător de romancierul Maurice Bendrix care-i răspunde cu aceeași pasiune. O pasiune explozivă care îi consumă pe protagoniști și alimentează gelozii și suspiciuni.

sursa: The Telegraph
Un scenariu care permite actorilor o interpretare nuanțată iar nouă ne oferă un prilej de reflecție pe teme cum ar fi credința, compromisul, obsesia unei iubiri eterne, societatea cu convențiile și dogmele ei.

Succesul unui film se datorează în mare parte scenariului iar acest film a fost iubit deopotrivă de public și de critică.
Probabil și datorită faptului că scenariul are la bază una dintre cărțile scriitorului englez Graham Greene.

Graham Greene este, împreună cu William Somerset Maugham, unul dintre formidabilii naratori ai literaturii engleze din secolul trecut.

Cărțile lui au fost potrivite pentru ecranizări fiindcă Greene a avut capacitatea extraordinară de a-și descrie scenele ca și cum s-ar fi aflat în spatele unei camere de filmat, urmărind personajele și mișcările lor și parcurgând cu privirea mediul în care se desfășoară acțiunea.
Un alt element decisiv în romanele sale este dat de natura protagoniștilor, antieroi, cu slăbiciuni, nehotărâți, uneori ambigui, animați de sentimente și pasiuni contrastante. Sunt personaje care se apropie de cititor și îl apropie pe cititor de ele.

Nu în ultimul rând este de menționat cadrul în care scriitorul își plasează acțiunea. Țări îndepărtate, alese nu neapărat  pentru exotismul lor ci pentru că sunt un teatru pe a cărui scenă se desfășoară conflicte cruciale pentru lumea de după al doilea război mondial. Autorul descrie astfel locuri pe care a încercat mai întâi să le înțeleagă cu responsabilitatea unui om liber și al unui mare reporter.

De aceea, vă propun o pagină dedicată unui roman al său de mare succes a cărui acțiune se desfășoară, după cum probabil vă așteptați, în Vietnam.


Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...