miercuri, 31 ianuarie 2018

Ofensiva TET


Ne apropiem de Anul nou vietnamez, TET Nguyen Dan.
Cine știe ceva despre Anul Nou lunar, îl numește de obicei Anul nou chinezesc. Nu greșim foarte mult dacă vorbim în general despre continentul asiatic. În fond calendarul este același și Anul Nou lunar se calculează la fel.
Numai că aici se numește TET și vă sfătuiesc să îl numiți așa când ajungeți în Vietnam sau vorbiți cu vreun localnic. Vietnamezii sunt oameni mândri și țin la sărbătoarea lor cu nume VIETNAMEZ.

În plus, acest moment sacru pentru familie și tradiții, în care armele tăceau chiar în timpul unor conflicte armate dure, a devenit celebru în lume tocmai datorită unui moment militar decisiv din timpul războiului cu americanii: Ofensiva TET.

sursa foto: Shutterstock
Mai exact, în dimineața zilei de 31 ianuarie 1968, peste 70.000 de soldați nord-vietnamezi, alături de partizanii Viet Cong, au lansat un atac surpriză asupra unor obiective civile și militare din Vietnamul de Sud. Armata americană și trupele guvernului din Saigon au suferit pierderi enorme înainte de a reuși cu greu să respingă ofensiva. Atacul dur și bine coordonat a fost considerat începutul sfârșitului acestui război condamnat din ce în ce mai dur de opinia publică americană.
Generalul Vo Nguyen Giap, comandantul forțelor nord-vietnameze, alesese această dată deplin încrezător că ofensiva TET va provoca mai devreme sau mai târziu nu numai colapsul Armatei Republicii Vietnam, ci și o rebeliune în rândul populației civile din sud.

Ostilitățile au continuat și negocierile pentru încheierea războiului au fost lungi.

Anul Nou a redevenit, în timp, un moment de pace.

Iar acum?

Acum se face curățenie generală în case, la blocuri, la instituții.
Pentru artiștii, amatori sau profesioniști, perioada de dinaintea Anului nou este extrem de intensă. Pereții, vitrinele, ușile, porțile interne sau externe sunt decorate cu însemnele noului an.

Culori vii, posibil mult roșu și galben, pentru îndepărtarea spiritelor rele, pentru noroc, pentru prosperitate.
 
Pentru PACE.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...