luni, 5 martie 2018

La bine…

“Adevărata prietenie rezistă timpului, distanței și tăcerii” (Isabel Allende)


Cu ani în urmă, scriitorul Paulo Coelho spunea într-un interviu că își cunoaște prietenii și după cum reacționează la succesele lui.
De multe ori la necaz, oamenii îți sar în ajutor și asta este, deseori, o măsură a prieteniei. Nu degeaba spunem că “prietenul la nevoie se cunoaște”.
În anumite situații, însă, descoperi ceva trist. Mulți te ajută din compasiune, din milă, cu mulțumirea că nu i s-a întâmplat lui așa ceva, cu superioritatea filosofiei că trebuie să faci cuiva un bine. Dar când cel căruia i-ai făcut un bine se ridică și ajunge mai sus ca tine?
Cum se reacționează la succesul altcuiva? Acela este un moment-cheie. Atunci vedem detaliile iar de undeva poate apărea chiar Măria-sa, Invidia. Uneori directă, alteori sub masca unei mici critici “prietenești” sau al unui sfat “binevoitor“.

Și atunci, un prieten care, auzind de succesul tău, te sună să te felicite și să îți spună că va ciocni un pahar cu cei dragi în cinstea ta, nu este oare o garanție?

Prietenia nu înseamnă neapărat o perfectă armonie, după cum spune Andrei Pleșu despre amiciția sa cu Gabriel Liiceanu. Înseamnă însă respect, buna cunoaștere a celuilalt, trăirea succeselor lui cu entuziasmul și bucuria propriilor succese (a se vedea tot exemplul Liiceanu-Pleșu).


Aveți în viața voastră un asemenea prieten?

sursa: Flavorwire
Un om care, așa cum spunea Gabriel Garcia Marquez, "te prinde de mână și îți atinge inima"?

Și o face nu numai la rău, dar și la bine? 


Un început de săptămână bun și...la mai mulți și buni prieteni!

6 comentarii:

  1. Am crezut in prietenie de care am si avut parte.Au fost unele si false dar am incercat sa stau la distanta de aceste persoane.Acum foarte recent spre uimirea mea am descoperit o alta prietenie adevarata la care nu credeam vreodata ca m-i se poate intampla.O persoana straina,intalnita la mii de km de Romania,poate fi ca o mama ptr mine deoarece are o varsta frumoasa,ani lasati in urma cu multe amintiri.Pentru asta mii de multumiri.Multe de zis dar......Iti multumim tie pentru prilejul de care putem sa ne descretim fruntile.Cu respect Camelia.😅😅🌹💝

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Așa trebuie să facem: să ne gândim la ce avem frumos în viață, ca viața la rândul ei să ne surâdă. O zi plină de lumină.

      Ștergere
  2. Foarte frumos articolul !Personal cred ca in aceste timpuri putine prietenii Plesu-Liiceanu exista.Dar cum viata asta este o continua cautare ,nu ne oprim,cautam si noi prieteniile adevarate <3 Si ca sa citez :''Un început de săptămână bun și...la mai mulți și buni prieteni!'' :* :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos spus: viata este o continua cautare. Important este sa nu ne oprim, as adauga eu. Asta este spiritul cu care mergem inainte, energia noastra pozitiva! La multi si adevarati prieteni!

      Ștergere
  3. Un articol plăcut, eu am parte de așa o prietenă și chiar dacă e departe când ne întâlnim parcă nu ne-au despărțit kilometri sau ani, iar când merge vorba de ajutor ne înțelegem din jumătate de cuvânt, ne susținem și ne încurajăm. O zi plăcută să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este cu adevărat cea mai frumoasă prietenie. Parcă nu te saturi să vezi, de fiecare dată, cât contezi în viața celuilalt om. O zi splendidă!

      Ștergere

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...