vineri, 30 martie 2018

Vremea

După cum am văzut lunile acestea în Europa, vremea poate fi extrem de capricioasă.

Acum câteva zile circula pe rețelele de socializare o glumă cu Paștele. Mâncăm ouă colorate sau sarmale vopsite?

Se pare că vom mânca ca buni creștini ouă colorate și primăvara își va intra în drepturi.

La Saigon asemenea probleme nu au fost.
În general, știm ce să ne așteptăm de la o climă tropicală. Avem tot anul temperaturi în medie de 32 de grade și ne murăm cu ploile musonice.

sursa: pen&compass
Când plouă, apoi plouă!

Aici în sud sezonul uscat durează din aprilie până în mai, după care plouă bine de tot până în noiembrie.
De-a lungul coastei centrale precipitațiile încep în noiembrie și se opresc în decembrie.
Mergând spre nord, în jurul localităților Hué și Da Nang, ploile durează mai mult, din septembrie până în februarie.
Zona costieră a Vietnamului central este deseori lovită de taifunuri care aduc ploi torențiale și vânt cu forța unui uragan. Deși dificil de prezis, în general sezonul taifunurilor durează din august până în noiembrie.
Nordul Vietnamului este în general cald și însorit în lunile octombrie și decembrie după care sosește iarna cu o ceață fină și persistentă. Aici vara este sezonul ploios iar precipitațiile abundente fac zona deltei insuportabil de caldă, cu o umezeală persistentă și lipicioasă și cu inundații frecvente.

Ce înțelegem din toată această complicație meteorologică?

În primul rând, nicun sezon nu poate fi recomandat în exclusivitate pentru o călătorie în această țară. Dar dacă vizita acoperă întreg teritoriul Vietnamului, am putea totuși conveni că toamna (septembrie-decembrie) și primăvara (martie, aprilie) ar fi sezoanele favorabile, fără mari riscuri.
Asta dacă nu nimeriți în vreo excepție. Anul trecut, de exemplu, sezonul ploios a durat mai puțin iar lipsa ploilor a fost compensată de apa căzută în abundență în extrasezon (adică când trebuia să ne uscăm la soare).

În al doilea rând (și ultimul), această climă tropical musonică, destul de capricioasă, era imposibil să nu fi inspirat vreo legendă.

Deci, vă propun un nou episod din ciclul nostru de povești.

sursa: iStock


Lectură plăcută și week-end frumos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...