vineri, 11 mai 2018

Temple Club

Există în Hochiminh multe locuri care au istorie sau în care s-a scris istoria dar când ajungi să le vizitezi rămâi dezamăgit de aspectul comercial sau de mâna de var dată peste viața lor de până atunci. Turiștii care provin din țări cu istorie relativ recentă reușesc să se entuziasmeze oricum și în fața a aproape orice. Noi, europenii, suntem mai greu de mulțumit. Nu pentru că am fi toți snobi, ci pentru că venim din țări cu istorie lungă și cultură pe măsură și ne place bazarul cu de toate doar acolo unde face parte din tradiția locului.
Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, iau exemplul hotelului Rex din Saigon.

sursa:dreamstime.com
Construită în timpul guvernării franceze (1927), pentru omul de afaceri Bainier, clădirea denumită "Sala Bainier Auto", a fost inițial un magazin auto pe două etaje și garaj, în care erau expuse mașini Citroen și alte mãrci europene. Din 1959 până în 1975, domnul și doamna Ung Thi au renovat clădirea, transformînd-o în hotelul "Rex Complex" cu 100 de camere, trei cinematografe, o cafenea, o sală de dans și o bibliotecă.
Hotelul a trecut prin momente importante de-a lungul existenței sale dar cel care l-a marcat și l-a fãcut celebru a fost războiul din Vietnam. Aici se țineau conferințele zilnice ale conducerii armatei americane, „Nebuniile de la ora 5”, denumite astfel de către cinicii ziariști strãini care considerau exagerat optimismul  ofițerilor americani.
sursa: Viet Fun Travel
Barul de pe acoperiș era un loc de întâlnire binecunoscut pentru oficialii militari și corespondenții de război și se regãsește în multe romane, jurnale de pe front și chiar filme.
Hotelul este un obiectiv pentru turiști și petrecãreți dar la fața locului nu gãsești nici mãcar o pozã a vreunuia dintre oaspeții de odinioarã, nu păstrează urmele marilor ziariști care i-au trecut pragul (a se vedea de exemplu Oriana Fallaci, despre care am și scris o paginã pe acest blog: http://www.notadeculoare.com/p/oriana-fallaci-o-viata-in-prima-linie.html ).


Cum vã așteptați probabil de la mine, închei într-o notã pozitivă.



Și aceasta este datã de Temple Club. 








Un restaurant cu bazã vietnamezã și alte ingrediente asiatice culturale și culinare, unde te aștepti sã o vezi la masã pe protagonista uneia dintre faimoasele cãrți ale lui Marguerite Duras și pe al ei amant chinez, sau sã asculți râsetele unui grup de femei din înalta clasã, cu al lor ao dai  în culori discrete și bijuterii cu strãluciri indiscrete http://www.notadeculoare.com/p/blog-page_12.html.


Sau, dacã ești încã tânãr și relativ modern, îi cauți cu privirea pe Angelina Jolie și Brad Pitt care au fãcut faimos locul cu o simplã cinã de îndragostiți (23 noiembrie 2006).

Când aveți drum pe aici, adresa este: 29-31 Ton That Thiep Street, Ho Chi Minh City 
Iar ambianța... ca în poveste: http://www.templeclub.com.vn/

Iar pentru că începe week-end-ul, vă propun tuturor, copii și adulți, un nou basm vietnamez.

Pălăria cu povești (5): Cei trei zei ai bucătăriei.

Lectură plăcută!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...