sursa: BBC.com |
Am locuit șase ani in China. Fiecare prânz sau cină într-un restaurant începea cu o ceașcă cu ceai fierbinte (de crizanteme, oolong etc). În cazul unui refuz, fără presiuni și insistențe, ți se oferea un pahar cu apă caldă. Chiar dacă comandaseși bere sau vin. Chiar dacă afară temperatura înaltă și umiditatea excesivă transformaseră orașul într-o uriașă saună.
Obiceiul de a bea apa, dacă nu caldă măcar la temperatura camerei și de a elimina gheața chiar pe timpul verii, a devenit aproape un reflex. Eu beau cald dimineața, la prânz, seara, oricând și oriunde. Chiar dacă la Saigon sunt 36 de grade si ne topim...
Un obicei care, bineînțeles, îi lasă muți de uimire pe vietnamezi. Cel puțin pe ai mei din sud, saigonezii cei de toate zilele.
Aici totul este rece, cu gheață cât cuprinde.
Duce sau nu duce stomacul, asta este partea a doua.
Oricum, rece să fie. E valabil și pentru ceaiuri. Prima dată când am comandat un ceai din plante mi l-au adus aproape congelat.
Prin urmare, nu mi-am mai făcut iluzii că ar exista în această țară vreo legătură specială cu natura vindecătoare, că cineva ar apela la medicina tradițională cu încrederea din China în miracolele naturiste, sau că profesioniști ai unei discipline alternative s-ar dedica studiului și practicii ei.
Ei bine, dragii mei, am greșit. Mea culpa!
"Floarea de lotus înflorește cel mai frumos din cel mai adânc și mai consistent noroi ".
În cultura orientală lotusul simbolizeazã iluminarea spirituală și renașterea. Cu rădăcinile înfipte în fundul mâlos al apei, în fiecare noapte se scufundă în adâncimi, spre a reînflori în dimineața următoare cu petalele sale cerate fără nicio urmă a trecerii prin murdărie.
Un ciclu zilnic, incredibil, de viață și de moarte, o renaștere bruscă, imaculată, aproape spirituală. Un parcurs care sfidează logica.
În cultura budistă și în cea egipteană, floarea reprezintă Universul. Se povestește deseori că zeii și zeițele erau așezați pe tronuri de lotus, iar Buddha a apărut pe un lotus plutitor.
În cultura budistă și în cea egipteană, floarea reprezintă Universul. Se povestește deseori că zeii și zeițele erau așezați pe tronuri de lotus, iar Buddha a apărut pe un lotus plutitor.
sursa Vietnam-online |
Lotusul este floarea națională a Vietnamului.
Se vinde în piețe și pe marginea drumului, se oferă la orice sărbătoare, este descris în cântece tradiționale și poezii de dragoste.
Și...
BITEXCO FINANCIAL TOWER, HoChiMinh City (Saigon) |
...se construiesc clădiri în forma sa.
Mergând pe firul logic, am descoperit ceaiul. Servit cald.
Bun pentru digestie, reglarea tensiunii, îmbunătățirea circulației sanguine și pentru multe alte afecțiuni. Fiecare părticică a sa (rădăcină, floare, semințe) previne, vindecă, ajută, liniștește, relaxează.
Așa că vă propun o nouă pagină De prin lume: Vietnam (8) - Fito Museum Saigon
(click aici )
Așa că vă propun o nouă pagină De prin lume: Vietnam (8) - Fito Museum Saigon
(click aici )
Chiar dacă de cele mai multe ori asociem ceaiul cu lectura, credeți-mă că va veni momentul când îl vom aprecia și în alt context.
Căci:
“Marile povești de dragoste încep cu șampanie și se termină cu un ceai de plante”. (Honoré de Balzac, 1799–1850)
Lectură plăcută!
P.S. (muzical) click aici: https://www.youtube.com/watch?v=yuWBj4PgSTo
Foarte frumos, am aflat lucruri noi și interesante. V-ați obișnuit cu ceaiul rece? ☺
RăspundețiȘtergereNu, nu m-am obișnuit. E prea rece și au obiceiul să pună foarte multă gheață așa încât în final diluează aroma și gustul plantei. La muzeu de exemplu, la sfârșitul vizitei ți se oferă o ceșcuță cu ceai fierbinte, în buna tradiție a medicinei naturiste. Apropo, eu chiar de lotus am gustat...
ȘtergereExcelent aceasta postare si mai ales ... citatul din incheiere!
RăspundețiȘtergereMulțumesc. Mi-a plăcut tare mult. Ca întotdeauna, Balzac este surprinzător și ...actual!
Ștergere