duminică, 3 februarie 2019

Iarna cu ale ei probleme...

sursa:Thrilist
Iarna este un anotimp special. Are rolul său pe care nu prea îl înțelegi atunci când tremuri de frig în vreo stație de autobuz, când se întunecă prea devreme iar dimineața, pe întuneric, trebuie să te dai jos din pat și să începi ziua care se anunță mohorâtă și...înghețată!
Vietnam
Dar când te afli pentru mai mult timp într-o țară exotică (una dintre acele destinații pe care le visai cu ochii deschiși în timp ce îți dezghețai mașina), iarna își recapătă șarmul. 
sursa Sanihelp.it
O simplă poză cu  obraji împurpurați îți aduc în nări "parfumul" zăpezii. Și gata. Nostalgia te cuprinde.

Dar, ca să fim pragmatici iarna este și un sezon special pentru piele.
Iar eu am găsit un articol interesant pe această temă. Iată despre ce e vorba.

Sursa: Health Journal
Temperaturile scăzute, înghețul și vântul rece slăbesc sistemul de apărare al pielii care pierde progresiv lipide și substante nutritive. Pielea tinde să devină uscată, este deshidratată și mai puțin elastică. La toate astea adăugăm schimbările bruște de temperatură: dacă afară termometrul înregistrează temperaturi sub zero grade, în birouri și în case pot fi găsite microclimate tropicale. O astfel de schimbare termică bruscă duce la uscarea pielii, crăpare și rugozitatea localizată. Simțim cum pielea "ne trage", "ne mănâncă", apare descuamată și își pierde luminozitatea.
Tot la fel se prezintă și pielea corpului și, tot la fel, necesită o atenție specială în acest sezon. 
Pentru a-i preveni uscarea cauzată de schimbarea temperaturii, trebuie respectate anumite reguli, obiceiuri bune pentru menținerea echilibrului epidermic. 
sursa OK Salute
Antonino Di Pietro, dermatolog plastic, ni le reamintește: 
1. Camera trebuie aerisită dimineața cel puțin o jumătate de oră. Schimbarea aerului este esențială pentru un mediu sănătos, iar oxigenarea corectă este fundamentală pentru piele. 
2. Trebuie verificată umiditatea aerului din casă: un mediu prea umed sau prea uscat poate dăuna pielii și părului. Nivelul umidității trebuie să fie cuprins între 50% și 55%.
3. Temperatura din dormitor trebuie să fie în jur de 19-20 de grade și să nu coboare sub 16, pentru a se evita efectele negative, cum ar fi  uscarea pielii prin transpirație (fie ea caldă, sau rece). 
4. Nu trebuie să se doarmă cu sursele de încălzire în funcțiune. La trezire, pielea va fi uscată și lipsită de strălucire, cu aspectul unei epiderme deteriorate de factori externi. În plus, căldura favorizează apariția pliurilor și a micro-ridurilor.
Este esențial, totodată,  să ne concentrăm asupra protecției și hidratării  cu ajutorul unor tratamente specifice, diferite de cele folosite în alte perioade ale anului. 

sursa: woman&care
Cosmetica de iarnă pune accentul pe creme, balsamuri, geluri și uleiuri care previn deshidratarea printr-un dublu mecanism:
- hidratare pasivă, datorită uleiurilor și unturilor care reduc evaporarea naturală a apei din piele;
- hidratare activă, datorită umectanților care aduc un aport de hidratare, prevenind astfel uscarea pielii, senzația de mâncărime sau de "piele care trage". 
sursa 14 East Magazine
Momentul ideal pentru folosirea acestor produse este seara, după baie sau duș, dar se recomandă utilizarea lor  și în timpul zilei în biroul în care caloriferele funcționează la maximum, ori după un exercițiu fizic, pentru a rehidrata pielea și a o proteja de șocul termic produs de diferența de temperatură dintre sala de sport (sau biroul supraîncălzit) și mediul extern.
sursa NOAA
Acum că știm cum să ne protejăm, haideți la o plimbare prin parcul cu copaci albi și bănci tăcute.
O săptămână frumoasă, cu aer bun și zăpadă curată!
Și cu puțină muzică: click aici



2 comentarii:

  1. Foarte adevarat, pielea sufera foarte tare in perioada iernii datorita temperaturilor cat si a hainelor groase pe care suntem nevoite sa le purtam. Foarte potrivite sfaturile mai ales ca vin din partea unui specialist dermatolog. In goana noastra zilnica uitam aceste reguli care ne vor face sa ne simtim mai bine! Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Uitam sa ne ocupam un pic de noi sau, daca o facem, dureaza putin. Dupa aceea ne intoarcem la vechile obiceiuri si ne neglijam. O saptamana frumoasa!

      Ștergere

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...