duminică, 2 iunie 2019

Surfing...


sursa: Japan Times
Shino Matsuda, mica regină a surfingului japonez visează deja la aurul olimpic. În vârstă de 16 ani, Shino Matsuda își începe ziua în Kamogawa (Japonia) "bătând" valurile cu stilul său combativ dar, în același timp, extrem de grațios. Peste un an, surfingul va deveni disciplină olimpică și totul se va petrece în aceste ape.
"Prima dată când am "călcat" cu placa un val am fost cuprinsă de sentimentul că nu poate exista nimic mai bun", spune Shino Matsuda în timp ce se plimbă pe plajă. Părinții ei, mari iubitorii de surf, au fost cei care au inițiat-o când avea doar șase ani. Între timp a devenit profesionistă și în acest arhipelag unde surfingul se pregătește să trăiască o nouă epocă de aur la doar o oră distanță de capitală, Shino Matsuda are un singur obiectiv imediat, privește către un singur orizont: Jocurile Olimpice din 2020.

sursa: surf photographer Ray Collins
Viața și surfingul au foarte multe în comun.
Nu putem prevedea fiecare val, momentul apariției, dimensiunea, tipul sau amploarea lui.
Cu cât ne înarmăm mai mult cu instrucțiuni și ne exersăm corpul și mintea pentru neprevăzut, vreme, oameni, culturi, locații, metode și practici, cu atât mai mult ne creăm singuri un tip de mobilitate care ne permite să ne deplasăm cu artă prin apele vieții. Cu cât știm mai multe despre ceea ce ne înconjoară, cu atât ne simțim mai liniștiți. 
Când te pierzi, te pierzi și gata. Pur și simplu. Iar asta, câteodată, poate constitui o nouă aventură. Uneori, chiar distractivă. 

Oare ce ne poate învață surfingul chiar si pe noi cei care nu îl practicăm?

1. Să ai încredere in tine. Nu poți face surfing dacă nu ești convins că vei reuși. Poți practica acest sport cu abilitate numai dacă ești dispus să înfrunți cu curaj valurile.
Ca în viață!


2. Trebuie să prinzi momentul, să profiți de șansă!  Un bun surfer recunoaște valul potrivit și nu îl așteaptă pe următorul. S-ar putea să nu mai aibă un asemenea noroc în ziua respectivă. 

3. Nu trebuie să fii cel mai puternic, doar cel mai bine informat!
Surferii cei mai buni nu sunt neapărat cei mai musculoși, puternici ori rezistenți. Iar cei care cad nu sunt neapărat cei mai slabi. Sportivii de succes, indiferent de aptitudini, sunt la locul potrivit în momentul potrivit și cu logica de rigoare pentru atingerea obiectivului.


4. Seriozitate și determinare de la bun început!
În surfing orice indecizie este pedepsită prin cădere.
Momentul de ezitare este momentul în care încep necazurile. La o dimensiune mai largă, în viața noastră,  efectul neimplicării profunde și complete într-o acțiune nu este de obicei resimțit instantaneu, dar el este undeva acolo.  Dacă nu ne angajăm pe deplin în ceea ce vrem să realizăm, nu numai că nu ne vom atinge obiectivele, ci vom ajunge chiar la o situație mai gravă, cu efort făcut pe jumătate și cu alte lucruri lăsate neterminate.



5. Cu străduință lucrurile grele vor deveni ușoare!

Când au teamă de un val, unii surferi schimbă locul și aleg un alt val, chiar mai înfricoșător decât primul. Apoi se întorc la vechiul loc și nimic nu îi mai sperie.
Tot astfel este și în viață. Cine alege să facă ceva de care îi e teamă, care crede că îl depășește, își va ridica propriul standard iar ceea ce va urma va deveni incomparabil mai ușor.

6. Practica
Practica îndelungată, exercițiul necontenit, permit subconștientului să preia comanda și să efectueze acțiunea pe autopilot. Iar acest lucru, la rândul său, elibereazã  un spațiu mental neprețuit pentru a se adapta acelor noi variabile care conferă o dificultate sporită situației.
Practica este modalitatea prin care se poate excela în orice efort. Anumite situații devin firești și, prin urmare, ne permitem libertatea de a fi receptivi si reactivi la neprevăzut.


7. Calitate înainte de cantitate
În surfing este clar raportul calitate/cantitate. Poți explora 15 sau chiar 20 de valuri medii într-o sesiune, dar dacă toate acestea sunt la fel, entuziasmul nu va fi prea mare pentru realizarea avută. Un val mare, doar unul, merită o mie de valuri medii. Adrenalina crește, experiența învață. Din calitate.

8. Anticiparea 
Toți surferii învață din timp că nu este vorba doar de valul care urmează să vină, ci de cel care se află în spatele acestuia.
Dacă nu prevezi, te găsești chiar pe lina de tragere când valul uriaș este deja format și te copleșește.
Dacă ai fi privit în perspectivă, dacă ai fi anticipat cu ceva pași înainte, ai fi văzut ce urma să se întâmple și ai fi ieșit din calea pericolului.
Nu trebuie să ne uităm doar la ceea ce este în fața noastră. Putem risca să nu observăm răul ascuns imediat după colț. 

9. Primele impresii sunt importante!
Din păcate, se pare că și în surfing dacă ești femeie prima ipoteză este că nu poți fi la înălțime și nu faci decât să irosești valurile bune. Așa că multe grupuri te blochează, nu îți permit să profiți de ocaziile care apar.
Nu poți schimba o preconcepție negativă bazată pe diferența de sex. 
Dar ceea ce poți face este să  SCHIMBI, cât mai repede posibil, PĂREREA celor din jur. Cu un val bun și abilitate pe măsură.
Iar de aici încolo ai o șansă ca toți ceilalți de a naviga pe valuri.
Trebuie să ne preocupăm mereu de prima impresie pe care o dăm celorlalți. Ne-ar putea aduce ocazii importante pe drumul vieții.

10.  Bucuria celor din jur.
Surfingul este un sport prietenos și de susținere. În surfing nu este deloc neobișnuit să te bucuri atunci când unul din grup a avut noroc de un val bun. Și nici nu contează dacă cunoști persoana care plutește pe val sau nu, de obicei faci complimente oricui. Ca o simplă formă de recunoaștere a bravurii sale.
Este un sentiment uimitor când ești pe val și auzi alți oameni care te aplaudă sau esti felicitat după de cei din jur.
În viață ne amintim atât de rar să îi felicităm pe ceilalți pentru succesele lor! 
Dacă vedeți pe cineva care face ceva ce considerați deosebit, cumva impresionant, ar trebui să-i spuneți.
Sărbătoriți succesul celorlalți și acest lucru va face viața tuturor mai bună!

Viața este precum natura. Dacă îi prindem ritmul, dacă îi respectăm anotimpurile, o putem parcurge la pas. Furtunile, chiar și cele mai puternice, nu vin doar ca să ne doboare ci ne pot curăța drumul, obstacolele ne pot face mai puternici, mai atenți, mai pătrunzători. Iar în momentele de acalmie, putem observa detalii, putem respira liniște, putem trăi profund. 

Căci viața rămâne sublimă iar:













"În fața sublimului devii sublim"
(preot Constantin Galeriu)


Un pic de valuri: click aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Martor

  Zilele trecute am revãzut filmul "Shall We Dance?" . Producție 2004.  Deja vechi.  Douãzeci de ani!  Ce repede trece timpul... V...