vineri, 7 februarie 2020

Doar o părere

Fiecare individ are propriile sale ticuri verbale. Unii repetă "deci", alții "gen", iar cei mai mulți își exprimă mereu aprobarea cu un "corect". Voi reveni la acest "corect", căci mă enervează la culme cuvântul acesta de care nu se mai face un simplu uz, ci un adevărat abuz. Te simți ca la un examen atunci când îți expui punctul de vedere și celălalt te aprobă cu acest "corect" de parcă ar sta în spatele catedrei ca membru al unei comisii universitare. 
Dar există și ticuri verbale naționale. Îți dai seama de ele când un străin îți învață limba și reproduce expresii uzuale sau când îți citești autorii îndrăgiți.

Unul dintre ei, marele Ion Luca Caragiale, pune în gura personajelor fraza "Să fim serioși" cu variantele vremii sale sau cu adăugirile de rigoare ("monșer", neică etc).
E clar că expresia nu se mai folosește astăzi doar pentru a contrasta lipsa de rigoare, de seriozitate sau chiar prostia. Apare tot mai des când ne luăm prea în serios. Și atunci când o facem ne suim singuri pe un piedestal de unde judecăm pe ceilalți.
Iar în cazurile mai simple, întrerupem o conversație plăcută pe un subiect ușor de digerat la cafeluța de dimineață (o inofensivă bârfă de sezon!). 
Sursa foto: Hello Magazine
Cam așa mi s-a întâmplat acum câteva zile când m-am răsfățat un pic și am scris pe Facebook opinia mea despre cuplul Meghan/Harry. 
Ce s-a întâmplat? 
Nimic grav, doar că au apărut serioșii vieții noastre. Nu mulți, dar toți începându-și pledoaria (sau terminând-o) cu Hai să fim serioși.
O doamnă drăguță în poza ei pe Facebook scria că nu o interesează subiectul, că oricum ea nu are nimic de câștigat sau de pierdut din asta. 
Ok, mi-am zis în sinea mea, atunci de ce ai mai intrat in conversația noastră? Te-ai deranjat degeaba și ne-ai deranjat și pe noi. Nu ai văzut despre ce se vorbește? Dacă subiectul nu e interesant din punctul tău de vedere și nu îți aduce vreun avantaj, treci mai departe. 
Cum zice americanul:

Pe mine când nu mă interesează ceva nu pierd timpul pe acolo.
Alt serios din fire ne-a explicat cum stau lucrurile și cât de înguști la minte eram. Nu și-a spus părerea (probabil nu o avea și, vorba aceea, "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere"), ci doar a criticat opiniile celorlalți. Bineînțeles, încheind cu Să fim serioși.
În contrast cu toată seriozitatea asta aruncată în dreapta și-n stânga, am găsit în aceeași zi în publicația Vanity Fair (Italia) comentariul lui Anthony Hopkins. Însoțea una dintre fotografiile sale.
sursa Vanity Fair Italia (#charliegraystudio)

"Just a bad old dude".

Dincolo de bad (rău, uneori folosit cu accepțiunea de urât), old (bătrân), dude (tip) există acest JUST.
Adică, DOAR. Doar un....

Dacă am folosi mai des acest doar (de exemplu "E doar o părere", "Sunt doar o persoană care ..." etc), poate am realiza cât reprezentăm cu adevărat în această lume. Am fi mai modești, mai atenți la ceilalți, mai înțelegători și, în final, mai buni.
Nu ne-am alimenta la infinit ego-ul nostru, ci ne-am disprețui un pic astfel încât în locul lăsat liber de propria mândrie să poată intra respectul nu doar de sine ci, mai ales, pentru ceilalți.
Sigur ar deveni un tic verbal dar, parcă, ar fi mai puțin deranjant în comparație cu celelalte, nu credeți?
E doar o părere... 


  


4 comentarii:

 1. Felicitati pentru articol!

  Foarte bine spus si, da se intampla de ceva timp ca oamenii sa foloseasca aceste cuvinte ca si un tic verbal nu ca te ar fi aprobat in vreun fel. Felicitari inca odata si faci o treaba superba..... E doar o parere.... ����

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc. Ma bucur ca ti-a plăcut. Uneori scriu si asa. Nu e o predica, nu am pretentia ca le stiu pe toate, dar uneori e prea mult. Facem polemica din orice si ne corectam la infinit toate maruntisurile. O zi frumoasă!

   Ștergere
 2. Frumos exprimat articolul draga Mihaela. Mi-a facut placere si am fost curioasa sa il citesc. In ceea ce ma priveste o apar pe doamna aia care s-a bagat in vorba doar pentru a zice ca subiectul nu o intereseaza.... de multe ori si eu fac la fel, ma bag intr-un subiect doar ca sa zic ca eu nu dau doi bani pe el si ca imi polueaza minea :).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate Monica. Doar ca tu nu jignești pe ceilalți, spui o parere si e bine sa o faci când exista atâta poluare psicologica.Dar doamna cu pricina s-a băgat in vorba ca sa ne comunice ca timpul ei e prețios si ca noi ceilalți suntem prosti...Asta mi-a umplut mie paharul. In plus, avem nevoie si sa mai stăm la o bârfulițã, la o cafeluță si sa turuim vrute si nevrute. Viața e făcută din multe momente si astea ne destind. E clar ca nu avem legatura noi cu Meghan si Harry dar ne mai "clătim" ochii...Te pup.

   Ștergere

A schimba, schimbare

De câteva sãptãmâni toate discuțiile par a duce într-un singur punct sau, mai bine zis, sunt axate pe un singur aspect: lucruri care se întâ...