Zilele trecute am dat peste o înregistrare pe Facebook a profesorului italian Raffaele Morelli, psihiatru și psihoterapeut, un profesionist pe care îl urmăresc de mulți ani și cu mare plăcere atunci când este invitat la radio sau în studiourile de televiziune.
În sfârșit...
Titlul acestui material înregistrat era: "Anxietatea, o energie captivă pe care o poți elibera".
Trebuie să spun că m-a fascinat. Asta nu pentru că el a inventat roata și eu eram de față sau pentru că soluțiile date unor probleme de comportament contemporan erau ingenioase. Dimpotrivă.
Sfaturile lui Morelli? Simple ca bună ziua.
Așază-te cu tine însuți fiindcă așa cum esti, ești doar tu. Tu cu contradicțiile tale, cu caracterul tău (frumos sau...), cu visele tale nerealizate. Fă lucruri noi pe care nu le-ai mai facut. Fără efort suplimentar și nu ceva ce îți propuseseși înainte și nu ai reușit decât în mică măsură (sau deloc). Nu te întoarce pe urmele pașilor tăi. Ceva nou care te stimulează.
Dar cum să recunoști un stimul, noul care apare și îți este benefic? Din faptul că nu este în contrast cu nimic din tine. Adică, cu alte cuvinte, să și alegi ce să faci, nu să accepți pasiv o alternativă. Și să lași deoparte ce a fost sau ai trăit până atunci, ceee ce tu suprapui peste viitorul tău.
Să te gândești continuu la ce a fost este o otravă pentru suflet. Nu e vorba de destin, de nostalgii, ci și de simplele preocupări, de frecușurile de zi cu zi.
Visurile au rolul lor. Dacă rămâi doar rațional devii mai fragil.
3). Îndrăgostește-te.
Goethe, la 80 de ani, obișnuia să spună că se îndrăgostește fiindcă iubirea îi creează un tip de criză mentală. În plină criză nu se mai gândește la altceva și, prin urmare, poate scrie.
Debra Cartwright, source The New York Times |
Când sunt admirate își regăsesc frumusețea.
Iar frumusețea generează energie, creativitate, armonie. Să te placi astfel creează o stare de bine.
4). Rămâi simplu.
Cum e dificil să fii o persoana simplă, nu-i așa?
Este una dintre calitățile cele mai mari să transformi energia subconștientului, să duci complicatul în simplu, să lași esența să te ghideze în viață.
Cred că aceste sfaturi te îndeamnă în realitate nu doar să te iubești un pic, ci să te și respecți, să înveți să te apreciezi.
Roberto Calasso în cartea sa <Memè Scianca> scria:
"Memoria este alcătuită din găuri, ca un teritoriu plin de cratere vulcanice acum inactive. Orice încercare de a stabili un itinerar similar cu aspectul unui drum pe o hartă este în zadar și tinde să desfigureze elementele pe care le încorporează treptat. "
Between the Holes in the Memory by Dominique Appia |
Să te accepți și, în consecință să trăiești, să te bucuri de fiecare zi, înseamnă mereu un nou început.
Suntem în cafeneaua noastră virtuală. S-a terminat pauza și trebuie să plecăm fiecare la treaba lui.
Dar, înainte de a ne lua rămas bun...
Să toastăm cu ceștile noastre de cafea (sau ceai).
Pentru un nou început!
Mereu!
______________________________________________
⃰vise=imagini din somn; visuri =asipiraţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu