miercuri, 24 ianuarie 2018

Un vis...


Zilele aceastea în China, la Changzhou, se desfășoară Cupa Asiei la fotbal-tineret (AFC U₂₃)
Ieri seară în semifinale, Vietnam a întâlnit Qatarul, o echipă considerată superioară din punct de vedere tehnic.
Înainte de meci, antrenorul Vietnamului, Park Hang-seo, a fost destul de precaut în declarații. "Deși suntem conștienți de faptul că va fi un joc greu, avem însă credința că putem câștiga. Ea ne-a adus aici ", a declarat antrenorul.

Ieri seară, au vibrat cu echipa patru mii de suporteri pe stadionul chinez și toată țara aici.
Scorul la sfarșitul prelungirilor a fost de 2-2 (al doilea gol al Vietnamului, o execuție din lovitură liberă a la Hagi).

Au început loviturile de penalty.
Pe străzile din Saigon puteai circula fără grijă. Erau aproape goale. O atmosferă ireală în care se auzea doar "Vietnam, Vietnam".
Fata cu care am urcat în lift se uita la telefon și ofta. La un moment dat a ridicat privirea și mi-a spus în engleză: “ Is Vietnam, football, I cannot breath” (E Vietnam, fotbal, nu pot respira).

Au câștigat cu 4-3.
photo by VnExpress/ Anh Khoa
Și au devenit singura echipă sud-asiatică care intră într-o finală de campionat. O vor juca pe 27 ianuarie, cu Uzbekistan (care a învins Coreea de Sud cu 4-1)

Primul ministru al Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, a telefonat și a felicitat întreaga echipă.

Iar noi, noaptea, nu am mai dormit.


Acum așteptăm toți finala cu speranța că spiritul vietnamez, în sport ca și în istorie, va fi învingător. Contăm mult pe spirit, fiindcă Uzbekistan este o echipă foarte puternică care a bătut cam tot ce se putea bate în aceste calificări.

Eu care provin dintr-o țară care a vibrat la unison cu toți sportivii ei, vreau să cred în acest vis.

Căci, după cum spunea căpitanul echipei, Luong Xuan Truong, spiritul de luptă este una dintre cele mai bune arme ale Vietnamului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...