vineri, 16 februarie 2018

Anul Nou Lunar (TET)



Astăzi este prima zi din Anul Câinelui. Mie deja îmi place acest an fiindcă iubesc inteligența și fidelitatea celui mai bun prieten al omului.

În Ho Chi Minh, în afară de expozițiile de flori din centrul orașului, de copăceii colorați și de tot ce înseamnă strălucire în roșu (culoarea care alungă răul), localnicii au preocuparea mâncării. Cum se putea altfel într-o bucătărie care este considerată una dintre cele mai gustoase din lume?
Dacă în nord influența vecinilor chinezi se face simțită, în sud influența cambodgiană și clima tropicală își spun cuvântul. Rezultatul este foarte bun și constă în arome proaspete, mult coriandru (eu numai în supele lor am reușit să îl mănânc că, altminteri, are gust de apret!),  felurite ierburi și condimente, preparate de cele mai multe ori dulci.
Însă, pentru TET există și tradiții alimentare ce țin de prezența pe masa de sărbătoare a unor produse cu semnificație foarte importantă, aproape vitală pentru a păși în noul an cu dreptul.

Unul dintre ele este POMELO,  un fruct din familia citricelor (Citrus grandis), care crește în țările Asiei de Sud-Est. Fructul este un izvor de sănătate prin bogăția sa de vitamine și minerale. Conține luteina, betacaroten, potasiu, fier, magneziu, calciu, la care se adaugă vitamina C și complexul de vitamine B. 
Dar să nu vă imaginați ca asta ne interesează pe noi acum de TET!
În China, Pomelo a fost cultivat pentru prima data in anul 100 î.Hr., fiind considerat de chinezi ca având calități magice de apărare contra relelor.
Vietnamezii îi atribuie puteri miraculoase pentru noroc și prosperitate. Ca atare, exemplarele cultivate pentru TET sunt supuse unui adevărat procedeu de modelare.
Pentru a căpăta aspectul unui lingou de aur este pus într-o asemenea formă și ținut în matriță timp de o lună sau două.
Iar ca rezultatul să fie pe de-a întregul satisfăcător pentru clienți, coaja este inscripționată cu cuvintele tai (bani) și loc (noroc).


Grădinarii mai iscusiți reușesc să imprime în coajă și harta Vietnamului.


V-am zis eu, oameni mândri!

Pentru că vorbim de Asia și tradițiile sale, să amintim un pic și China și vă invit la un Marș Radetzky deosebit. În fond, este Anul Nou.

La Mulți Ani și o zi frumoasă!

Ca de obicei, vă propun pentru week-end o nouă pagină, TERAPIA PRIN SHOPPING: Vietnam, Bến Thành Market - Saigon


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...