luni, 19 martie 2018

Fericirea (1): O listă


Mâine, 20 martie, este Ziua mondială a fericirii.

În raportul Națiunilor Unite privind fericirea (World Happiness Report)  sunt înscrise rezultatele anuale cu clasamentul de rigoare.
Pe primul loc Finlanda, urmată de Norvegia, Danemarca, Islanda, Elveția și Olanda. La nivel general se iau în calcul venitul, sistemul de sănătate, educație, muncă, longevitatea populației și mulți alți factori.

Dar la nivel personal? Ce este fericirea sau, mai bine zis, ce ne face fericiți cu adevărat?
Sunt zile când, așa cum ne place să spunem, nu vedem luminița de la capătul tunelului. Știm că avem multe lucruri pentru care să mulțumim Cerului și totuși nu reușim să trecem peste obstacole, uneori chiar peste mici amănunte. Am vrea să putem sări peste tot așa cum se face la sport când sări capra. Ar fi bine, dar nu prea ne iese pasența.
Care ar fi soluția?
Eu, cu mesajul meu motivațional de la fiecare început de săptămână? Poate, dar nu ajunge.

Atunci?
Mi-a venit o idee.
Noi femeile suntem obișnuite cu listele. Facem listă de cumpărături, listă de reparații, listă cu ce e de făcut în casă sau cu activitațile școlare și extra școlare ale celor mici etc.

De ce nu am face o listă a fericirii?
Haideți să luăm o bucată de hărtie și un creion (ascuțit, ca să nu ne doară mâna) și să scriem lucrurile care ne fac fericiți. Fără rușine că nu o va vedea nimeni altcineva în afară de noi. Și, mai cu seamă, fără generalități și adevăruri universal valabile.
Să spunem, o listă detaliată cum ar fi: să o aud pe mama la telefon, să mângăi pisica pe burtică, să mănânc o omletă cu cea mai bună prietenă a mea, să văd soarele reflectat în rochiile indiene lucitoare întinse la uscat în balconul de vizavi, să simt fulgii de nea pe față, să mă dau cu ruj, să simt mirosul primăverii în livadă sau chiar pe trotuarul din fața casei. Să îmi iau un tricou la reduceri. Sau o curea scumpă. Să îmi îmbrățișez soțul. Să văd copiii dormind.
Tot ce vrem și ne trece prin minte. Veți vedea că însăși scrierea listei vă va face fericiți.

Începem? 
sursa shutterstock
Eu mă duc să fac cafeaua. 
Iubesc parfumul care se răspândește în toată bucătăria și ador să o amestec cu lapte.

Îmi dă așa o stare... cum să o definesc?
De...de...fericire.


Am deschis un capitol, îl voi continua lunea viitoare pentru că sunt multe de spus și scris în lista asta. Altminteri, dacă nu am găsi mereu material, nu ar fi așa de lungă cum veți vedea că ne va ieși...

Un comentariu:

Context...

Am început sã învãț italiana la opt ani, în clasa a doua a unei școli normale de cartier.  Am început cu muzicã, poezii, mici piese de teatr...