duminică, 23 iunie 2019

Exercițiu de fericire...(2)


"Vine vacanța cu trenul din Franța", obișnuia să glumească bunicul meu.
Nu știu exact cu ce tren vine, dar simt că se apropie. O simt!
Așa că astăzi încheiem regulile noastre de fericire cu ultimele șase enunțate de Ilaria Vergine, psihoterapeut și analist bioenergetician:


7) Faceți ceva nou și diferit
Să ne jucăm un pic ne permite să ne apreciem mai mult, să ne dezvoltăm încrederea în propriile capacități și talente. Fără a îndrăzni să facem ceva nou, nu vom vom cunoaște (și nici lărgi) propriile orizonturi, nu ne vom dezvolta creativitatea.
Protagonista cărții  "Pentru zece minute"  într-un anumit moment al vieții întâlnește un psihoterapeut care îi propune să își dedice zece minute pe zi, timp de o lună, pentru a face ceva ce nu a mai făcut niciodată. Iar de aici încolo personajul începe să trăiască cu adevărat, punând în mișcare noi energii.
Exemplu: Haideți să facem ceva ce ne-ar plăcea și nu am încercat niciodată. Haideți să învățăm flamenco, să schimbăm traseul spre servici, să luăm bicicleta și nu mașina, să pregătim o rețetă de mâncare asiatică. 
8) Petreceți mai mult timp "deconectat"
A trăi fără internet în societatea noastră este aproape imposibil și, mai presus de toate, nu prea are sens. Tehnologia are părțile sale pozitive. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat fericit, este important să nu abuzăm de  social media și să nu ținem chiar mereu la îndemână celularul. Riscăm să ne pierdem simțul relațiilor cu alții și, implicit, contactul cu realitatea.
Exemplu: Dacă în timpul unei cine oamenii își monitorizează constant telefoanele, există cu siguranță ceva în neregulă acolo. Același lucru este valabil dacă suntem la o petrecere și în loc să ne distrăm și să ne bucurăm de fiecare moment împreună cu ceilalți, facem fotografii cu singurul scop de a le posta pe Instagram. Aceea este o aparență, un gest ostentativ care nu are legătură cu fericirea. 
9) Găsiți timp și loc pentru a face mișcare, a respira și a descărca energia negativă 
Acumulăm stres și tensiune și trăim de cele mai multe ori în spații închise și haotice. Trebuie să ne recuperăm corpul, să îl simțim, să îl activăm. Totul prin mișcare. Mișcarea trebuie să devină o parte esențială a  rutinei zilnice, în aceeași măsură precum munca și somnul. Dacă mișcarea este importantă pentru sănătatea noastră fizică și emoțională, respirația reprezintă un "radar" care ne permite să înțelegem ceea ce simțim. Dacă suntem relaxați și calmi, respirația este ușoară, în timp ce în stări de emoție profundă devine mai rapidă și mai intensă. Dacă ne este frică, inspirăm continuu și, de cele mai multe ori, ne "ținem" respirația. Dacă suntem tensionați, respirația este superficială. Dacă ne "ascultăm", ne putem regla ritmul respirației și, prin aceasta, ne putem liniști.
Exemplu: Plimbare în parc, mers cu bicicleta, exerciții de yoga, alergare. Acestea sunt doar câteva exemple, fiecare își poate găsi propriul mod de a-și menține corpul sănătos și mintea activă. Dacă suntem foarte nervoși sau obosiți, să ne așezăm pentru o clipă, să pregătim un ceai din plante și să respirăm adânc: să redevenim conștienți de corpul nostru, de tot ceea ce simțim și trăim.

10) Nu fiți reținuți, declarați-vă sentimentele, arătați-le celor pe care îi iubiți
Se poate întâmpla ca din teamă, rușine, inhibiție, să nu putem exprima ceea ce simțim. Exprimarea sentimentelor ne permite să redobândim contactul cu noi înșine. Nu trebuie să ne fie rușine de sensibilitatea noastră, deseori când îi pierdem pe cei dragi realizăm că am greșit în a nu le demonstra afecțiune, în a nu le declara întreaga noastră dragoste. Emoțiile nu trebuie înăbușite chiar dacă sunt negative, cum ar fi furia sau tristețea. Ceea ce nu exprimăm direct se manifestă prin alte căi care nu ne fac bine nici fizic și nici psihic.
Exemplu: Să încheiem convorbirea telefonică cu cineva drag spunând te iubesc. Să spunem un te iubesc neașteptat părinților noștri. Dacă suntem triști sau chiar furioși din cauza unei discuții cu cineva anume, ignorând situația sau pretinzând că nimic nu s-a întâmplat, cu siguranță nu ne va face să ne simțim mai bine. Cealaltă persoană trebuie să cunoască adevărul, să fie parte în această stare de supărare.

11) Trăiți acum și aici, fără prea multe așteptări
Avem tendința de a ne face iluzii cu privire la alții și dacă ceea ce fac interlocutorii noștri nu coincide cu așteptările noastre rămânem profund dezamăgiți. Alteori, în loc să trăim în prezent, ne găsim prinși în capcana unor experiențe trecute sau ne proiectăm într-un viitor idealizat, pierzând din vedere ceea ce de fapt ni se întâmplă. Este important să ne "predăm prezentului", să renunțăm la control și să primim ceea ce vine chiar dacă nu corespunde schematizărilor noastre.
Exemplu: O femeie cunoaște un bărbat, îl place, dar așteaptă ca acesta să facă primul pas și să propună o ieșire in doi; așteaptă ca partenerul să-i dăruiască ceva unic, un cadou inedit; ar vrea să iasă undeva cu o prietenă dar așteaptă ca aceasta să o sune; se așteaptă ca șeful să o felicite și o doare că acesta nu o face chiar dacă poate își exprimă aprecierea în alt mod, oferindu-i un nou proiect de muncă. Trebuie să ne eliberăm de aceste scheme, altfel vom fi mereu dezamăgiți dacă cei din jur nu se vor conforma așteptărilor noastre.
Sursa: US - Wall Street Journal
12) Respectați-i pe alții, pretindeți respect și aveți încredere în intuiție
Să știi să spui nu, ce mare lucru!
Trebuie să  ne facem respectați, să nu acceptăm situații care nu ne convin. Numai așa ne vom putea apăra, vom putea stabili niște limite de apărare, niște hotare de nedepășit. Încrederea în propria intuiție este, de asemenea, extrem de importantă. Ca și în cazul animalelor - continuă psihoterapeutul - intuiția ne conduce și ne avertizează cu privire la prezența unor potențiale pericole. Să ne antrenăm să o urmăm!
Exemplu: În acest an am dori să facem o vacanță la munte, dar partenerul nostru preferă marea. Este momentul găsirii unui compromis și nicidecum al acceptării unei decizii fără a exprima măcar propria dorință. În ceea ce privește intuiția, să fim atenți la ceea ce simțim, la senzațiile noastre: corpul nu minte.

Acestea fiind zise, că suntem de acord sau nu cu sfaturile specialistului, că le-am pus deja  în aplicare sau nici prin cap nu ne dă să le urmăm, rămâne fix punctul de plecare: Fericirea.

Vă doresc să fiți fericiți mereu, în fiecare zi să vă luminați cu soarele și să vă liniștiți cu luna, să aveți pururea inima sănătoasă (și la propriu și la figurat!) și mintea ageră.

Vacanță plăcută!


Și nu uitați: 

Pentru  un pic de fericire muzicală: click aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Martor

  Zilele trecute am revãzut filmul "Shall We Dance?" . Producție 2004.  Deja vechi.  Douãzeci de ani!  Ce repede trece timpul... V...